Na hlavný obsah

Rusom sa podarilo vytlačiť vojakov Ukrajiny z centra Severodonecku

V meste prebiehajú ťažké boje.

Rusom sa podarilo vytlačiť vojakov Ukrajiny z centra Severodonecku
Na snímke ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku. Foto: TASR/AP

Ruské okupačné sily s podporou delostrelectva zaútočili na centrum Severodonecku na východe Ukrajiny a vytlačili z neho ukrajinské obranné jednotky. Podľa agentúry Unian to v pondelok (13. 6.) oznámil ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe z frontovej línie. Boje v meste podľa neho pokračujú.

„Nepriateľ – za podpory delostrelectva – podnikol útočné operácie v meste Severodoneck, čiastočne uspel, vytlačil naše jednotky z centra mesta, boje pokračujú,“ píše velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojom facebookovom profile. „Delostrelecky ostreľoval pozície obranných síl v oblastiach Lysyčansku, Severodonecku, Toškivky,“ dodáva štáb.

Ruským inváznym silám sa podarilo vstúpiť do Severodonecka koncom mája a odvtedy sa v meste odohrávajú prudké boje.

Gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, predtým pripustil, že ruské invázne sily ovládajú väčšinu Severodonecka. Ukrajina má podľa skorších vyhlásení Serhija Hajdaja stále pod kontrolou priemyselnú oblasť a chemickú fabriku, kde sa pred ruským ostreľovaním skrývajú stovky ľudí.

Most z mesta je zničený

Hajdaj zároveň v nedeľu uviedol, že ruské sily zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom. Tým odrezali možnú evakuačnú cestu v autách pre civilistov, napísal list The Guardian, podľa ktorého v súčasnosti stoja z troch mostov iba dva.

„Okupačné sily sa sústreďujú na ofenzívne operácie s cieľom obkľúčiť našich vojakov v Severodonecku a Lysyčansku a zablokovať logistické cesty z Bachmutu,“ uvádza ďalej ukrajinský štáb. Ukrajinci podľa neho za posledný deň odrazili ruské útoky v dvoch smeroch v tomto regióne.

V Charkovskej oblasti na severovýchode sa podľa Kyjeva ruské okupačné sily zameriavajú na pozičnú obranu a snažia sa zabrániť ďalšiemu postupu ukrajinskej armády k spoločným hraniciam. Zároveň vykonali útočné operácie v smere na obce Ternova a Izbycke a mali čiastočný úspech, oznámil ukrajinský generálny štáb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet