Na hlavný obsah

Rybári skúmali rieku Slaná, časť je mŕtva

Potvrdil to prieskum.

Časť rieky Slaná je mŕtva. Potvrdil to aj prieskum. Vykonali ho rybári s ochranármi a vodohospodármi. Na piatich miestach rieky v rôznych vzdialenostiach od znečistenia zisťovali počet a druhy rýb.

Už viac ako tri mesiace vyteká z bývalej bane v Nižnej Slanej hrdzavý kal. V bani už robia opatrenia, aby zabránili únikom znečistenej vody.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S ichtyologickým prieskumom začali v obci Brzotín, čo je približne 20 kilometrov od Nižnej Slanej, odkiaľ vyteká voda do bane. Našli tam niekoľko rýb.

„Mali sme tam okolo 7 kusov čereble pestrej, asi jeden kus pstruha dúhového, nejakých pstruhov potočných, nejakú ploticu, jarec. Na takomto úseku vodného toku by tá ichtyofauna mala byť početnejšia,“ hovorí Tibor Dobiáš, odborník monitoringu ekológie a enviromentalistiky, zo Slovenského vodohospodárskeho podniku.

„Žiabre majú zanesené hrdzou alebo hydroxidom železa, plus aj ich sfarbenie je odlišné od rýb, ktoré sa chytajú v zdravej časti rieky,“ vysvetľuje rybár Tibor Varga.

Rybám chýba potrava, ktorá je na dne. Živia sa len tým, čo padne zo stromov alebo hmyzom.

Pred desiatimi dňami sa v bani začali práce, ktoré by mali znížiť vytekanie kontaminovej vody do rieky Slaná. Trvať majú ešte 5 dní a ak bude zásah úspešný, do rieky by malo vytekať o 80 % znečistenej vody menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny