Na hlavný obsah

Samosprávy by si mohli kompenzovať vysoké ceny energií z eurofondov

Vytvoria aj pracovnú skupinu.

Samosprávy by časť nevyčerpaných eurofondov mohli použiť na zníženie energetickej náročnosti budov. Zhodli sa na tom sociálni partneri na mimoriadnom rokovaní tripartity za účasti premiéra. O aký objem európskych peňazí pôjde, posúdi pracovná skupina.

Mestá a obce by si tak rastúce ceny energií mohli kompenzovať. Premiér Eduard Heger (OĽANO) zároveň sľúbil, že komunikácia medzi vládou a tripartitou sa zlepší.

Koalícia nedávno pretlačila v parlamente miliardový balíček pomoci, a to práve bez diskusie so sociálnymi partnermi. To, že to nebol správny postup pripustil aj premiér.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Treba zintenzívniť a skvalitniť komunikáciu medzi jednotlivými rezortami a hospodárskymi a sociálnymi partnermi. Tu vidím aj ako predseda vlády ešte rezervy. V najbližších mesiacoch budem chodiť na každú hospodársku a sociálnu radu,“ poznamenal Heger.

Rozpočty miest a obcí sú v napätí aj bez balíčka. Dôvodom sú neustále rastúce ceny energií. Sociálni partneri sa preto dohodli na zriadení pracovnej skupiny.

„Ktorá posúdi možnosť, ako nevyčerpané eurofondy využiť na zníženie energetickej náročnosti budov. Či už sú to zariadenia sociálnych služieb, regionálne školstvo, ďalšie verejné budovy,“ dodal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Aj napriek mimoriadnemu rokovaniu tripartity a prísľubom premiéra, samosprávy zostávajú v štrajkovej pohotovosti do konca júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko