Na hlavný obsah

SaS navrhuje minúť peniaze z protiinflačného balíčka na zdravotníctvo, školstvo a justíciu

Opäť vyzvala poslancov, aby neprelomili veto prezidentky.

SaS navrhuje minúť peniaze z protiinflačného balíčka na zdravotníctvo, školstvo a justíciu
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, poslankyňa NR SR a predsedníčka Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR

Strana SaS znova vyzvala poslancov, aby neprelomili veto prezidentky pri pomoci rodinám. Peniaze, ktoré by smerovali do prorodinného balíčka by sa mali využiť v zdravotníctve, školstve či justícii. Vyhlásila to predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Ak podporíme takýto návrh, tak nezostanú peniaze na to, kde je pomoc potrebujú. Jednoznačne je to zdravotníctvo, školstvo, justícia a pomoc tým, ktorí sú na ňu naozaj odkázaní,“ uviedla.

Bittó Cigániková zdôraznila, že strana SaS má konkrétne návrhy ako peniaze minúť. „V prípade zdravotníctva navrhujeme zvýšiť platbu za poistenca štátu na 4 %,“ uviedla. Štát by to stálo asi 468 miliónov eur.

Priniesť by to podľa nej malo napríklad zvýšenie platov zdravotníkov na úroveň Českej republiky, koniec nesystémového dofinancovania zdravotníctva, skrátenie čakacích dôb, elektronizáciu služieb či objednávanie na presný čas

„Toto všetko sa dá urobiť namiesto toho, aby sme schválili poukazy aj pre deti poslancov,“ zdôraznila Bittó Cigániková.

Školstvo a justícia

SaS navrhuje, aby časť z peňazí, ktoré sa majú minúť na pomoc rodinám smerovala aj do školstva. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pripomenul potrebu zatraktívniť povolanie zamestnancov v školstve. „Toto by mala byť naša priorita,“ vyhlásil s tým, že 10 % zvýšenie platov, ktoré zamestnanci škôl žiadajú „nie je žiadny luxus“.

„Ak sa máme rozhodnúť či chceme investovať 500 miliónov eur do budúcnosti našich detí, tak to je jediné správne rozhodnutie,“ podčiarkol.

Pomoc by mala smerovať aj justícii. „Treba sa pozrieť, ktoré platy treba dostať na normálnu úroveň. Ľudia, ktorí pracujú pre sudcu majú priemerný plat na úrovni asi 900 eur,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Viskupič kritizuje plošnú pomoc

„Na Slovensku máme infláciu akú sme nemali 20 rokov. Má reálny dosah na životy najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Štát musí pomôcť, ale verejné zdroje sú limitované.“ Vyhlásil to predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Pomoc má byť podľa neho cielená. „Ak pomáhate plošne, tak pomáhate aj tým, ktorí pomoc nepotrebujú. Tým, ktorí ju potrebujú najviac, nepomôžete dostatočne,“ zdôraznil.

Viskupič pripomenul vlastný návrh pomoci rodinám, ktorý SaS predstavila ešte v polovici mája. Navrhujú zvýšiť životné minimum, zvýšiť príspevok na bývanie a rozšíriť okruh jeho poberateľov a znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko