Na hlavný obsah

Šéf bardejovskej nemocnice Petko bol opäť pred súdom

Je podozrivý z prijímania úplatkov.

Šéf Bardejovskej nemocnice Marián Petko sa opäť postavil pred súd. Podľa obžaloby mala byť časť peňazí na rekonštrukciu nemocnice použitá na súkromné účely. V úplatkárskej afére figuruje päť obžalovaných. Vo štvrtok (30. 6.) pred súdom vypovedali zamestnanci stavebných firiem.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Policajti z Úradu boja proti korupcii zaklopali na dvere Petka ešte v roku 2009. Obžalobe čelí spolu s členom správnej rady Jánom Patakym. Za úplatky údajne sprostredkovali stavebným firmám zákazky v nemocnici.

„Do rekonštrukcie nemocnice sa investovalo o 10 miliónov menej stavebného materiálu alebo iný, lacnejší materiál. Ten si do súkromných objektov zabudovali obžalovaní,“ povedal Alexander Bíró, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Medzi nehnuteľnosťami figuruje aj byt Mariána Petka v Bardejove, chata pri Domaši, ktorú staval Pataky a ďalšie dve nehnuteľnosti. Bývalí pracovníci stavebných firiem pred súdom potvrdili, že okrem nemocnice pracovali aj na iných stavbách. Komu patrili, neuviedli. Prácu im totiž zadávala firma, ktorá ich aj vyplácala.

„Potvrdili, že o ničom nevedia, pretože ich firma normálne platila, nie doktor Pataky, ani doktor Petko,“ uviedol Milan Kuzma, obhajca Jána Patakyho.
„Nevedia o tom, že materiál, ktorý sa ušetril na rekonštrukcii, sa zabudoval do týchto objektov, to tvrdí obžaloba,“ dodal Bíró.

Obvinenia odmieta

Petko, ktorý je zároveň šéfom Asociácie nemocníc Slovenska, akékoľvek pochybenie pri rekonštrukcii Bardejovskej nemocnice, opakovane, odmietol. „Všetko sa vykonalo v súlade so zmluvou o dielo. Použil sa materiál, aký mal byť, v takom rozsahu, aký mal byť. Za ceny riešené verejným obstarávaním a odsúhlasené ministerstvom výstavby, ktoré bolo riadiacim orgánom,“ povedal.

V prípade čelia obžalobe aj traja zástupcovia stavebných firiem, z toho dvoch vylúčil sudca na samostatné konanie.

Hlavné pojednávanie sudca odročil na september, kedy má proces pokračovať výsluchmi ďalších svedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko