Na hlavný obsah

Seniori žiadajú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov

Tvrdia, že sa na nich zabudlo.

Jednotu dôchodcov sklamalo, že poslanci prijali iba prorodinné opatrenia a na nich nemysleli. V prvý deň svojho výročného snemu odovzdali premiérovi Eduardovi Hegerovi výzvu na mimoriadnu valorizáciu penzií.

Predstavitelia vlády sľúbili, že sa ňou budú zaoberať a opatrenia pre seniorov prijmú na jeseň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na Slovensku je asi 1,5 milióna dôchodcov. Z nich podľa štatistiky žije každý tretí pod hranicou chudoby. Priemerný dôchodok vo výške 515 eur mesačne mnohým ledva vystačí na zaplatenie energií, potravín či zdravotnú starostlivosť.

Vedenie organizácie, ktorá zastupuje asi 100 000 členov, na rozhodnutie parlamentu reagovalo s rozhorčením.

„Pre nás je to absolútne neakceptovateľné. My v tomto balíku nemáme žiadnu oporu, čiže dôchodcovia nedostanú žiadne finančné prostriedky,“ hovorí Valéria Pokorná, poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Jednota dôchodcov odovzdala výzvu premiérovi, so žiadosťou, aby vláda niečo s dôchodkami robila.

„Aby teraz odsúhlasili tú 8 % valorizáciu, vyplatili 14. dôchodok a do budúceho roku by sme chceli, aby Jednotu dôchodcov napojili na štátny rozpočet,“ dodala Pokorná.

Premiér okrem s dôchodcami diskutoval, no k výzve sa nevyjadril. Minister Milan Krajniak (Sme rodina) však prisľúbil, že sa ňou budú zaoberať a vláda prijme na jeseň kroky na podporu dôchodcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko