Na hlavný obsah

Sestrám sa v budúcom roku môžu zvýšiť platy o stovky eur

Ministerstvo zdravotníctva chce s konečnou dohodou prísť do 30. júna. 

Sestrám sa v budúcom roku môžu zvýšiť platy o stovky eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sestrám a pôrodným asistentkám by sa v budúcom roku mohol zvýšiť plat o stovky eur. Návrh zverejnila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Ministerstvo zdravotníctva materiál nekomentovalo, s konečnou dohodou chce prísť do 30. júna. 


 Z návrhu vyplýva, že koeficient základnej mzdy by sa mohol v roku 2023 v daných povolaniach pohybovať v rozmedzí 1,4 až 1,7 podľa výšky dosiahnutého vzdelania.

V realite by to podľa riaditeľa kancelárie komory Lukáša Kobera znamenalo zvýšenie o približne 600 eur. „Hovoríme o hrubej mzde bez odvodov,“ ozrejmil. SKSaPA vníma návrh pozitívne. Predstavená úprava by podľa nej predstavovala stabilizačný prvok pre sestry, ktoré sa v systéme nachádzajú, ale aj motiváciou pre nové sestry.

Do úvahy by prichádzala prax

Kober poukázal na to, že v návrhu nie je zadefinovaná časová postupnosť, ktorú navrhovala aj komora. „Znamenalo by to, že by sa sestry a pôrodné asistentky hodnotili aj podľa rokov praxe,“ priblížil. Podľa komory nie je zrejmé, či vláda nájde potrebné zdroje na realizáciu tohto návrhu.

Rezort zdravotníctva potvrdil pokračovanie rokovaní o zvyšovaní miezd pre zdravotníkov. Premiér Eduard Heger (OĽANO) po utorkovom (14. 6.) stretnutí so zdravotníkmi uviedol, že ich požiadavky vníma. Ich vyriešenie však podľa neho vyžaduje schválenie dodatočných opatrení, na ktorých sa zatiaľ nedohodli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika