Na hlavný obsah

SHMÚ dostal od ministerstva financií 3,5 milióna eur

Peniaze na svoju činnosť mali do konca júna.

SHMÚ dostal od ministerstva financií 3,5 milióna eur
Na ilustračnej snímke logo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Foto: RTVS

Ministerstvo financií (MF) SR uvoľnilo rozpočtovým opatrením 3,5 milióna eur pre Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informovalo o tom tlačové oddelenie rezortu.

Meteorológovia nemali tento rok podpísaný kontrakt s ministerstvom životného prostredia. Peniaze na svoju činnosť mali do konca júna.

Kontrakt o poskytnutí financií podpisuje MŽP so SHMÚ vždy koncom roka. Minulý rok sa tak neudialo. Dôvodom bol podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) nevyrovnaný a nekrytý rozpočet.

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár v marci potvrdil, že dostali zamietavé stanovisko o poskytnutí peňazí z rezortu financií. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR preto priebežne rokovalo s meteorológmi aj ministerstvom financií.

Koncom mája opätovne na MF zaslalo žiadosť o dofinancovanie rozpočtového výpadku SHMÚ. Z minuloročného podpísaného kontraktu vyplýva, že meteorológovia ním zabezpečujú stratégiu implementácie európskych smerníc pre oblasť vody a ovzdušia, vedu, výskum, výchovu a vzdelávanie, monitoring, informatiku a dokumentáciu, medzinárodné aktivity, reporting a medzinárodnú spoluprácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko