Na hlavný obsah

Školám budú v septembri chýbať učitelia, problémom sú nízke platy

Za katedru sa nechce ani absolventom.

Väčšine škôl budú v septembri chýbať učitelia. Pre nízke mzdy odchádzajú. Podľa odhadov ministerstva bude v novom školskom roku chýbať až 1 300 pedagógov.

O návrhu ministra financií na zvýšenie ich miezd z daní za alkohol či hazard by mala v stredu (7. 6.) rokovať vláda. Strana SaS už avizovala, že návrh nepodporí.

Učiteľka Jana začala učiť angličtinu a slovenský jazyk hneď po vysokej škole. Plat začínajúcej učiteľky jej však v Bratislave nestačí na pokrytie všetkých nákladov.

„Popritom, ako učím, robím v druhom zamestnaní dva až trikrát do týždňa čašníčku. Z platu 760 eur hoci len 5 eur je to jediné, čo si môžem odložiť,“ uviedla učiteľka Jana.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za katedru sa nechce ani mnohým budúcim učiteľom. Začínajúci absolventi na základných a stredných školách nastupujú s hrubým platom 915 eur.

„Súkromná sféra asi bude pre mňa lepšia cesta. To školstvo je v stave, kedy mi nevie poskytnúť adekvátnu mzdu za to, že ja som päť rokov študovala niečo, čo je pomerne ťažké,“ povedala študentka učiteľstva Jana.

Ministerstvo školstva odhaduje, že od septembra bude v školách chýbať asi 1 300 učiteľov. Toto číslo však do roku 2025 stúpne na takmer 8 500.

Aktuálne hľadá učiteľov 154 škôl. Je to o 27 škôl viac ako v uplynulom roku. Zverejnených bolo od januára viac ako 1 700 pracovných ponúk. Problém nájsť učiteľa sa v jednotlivých regiónoch líši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko