Na hlavný obsah

Skupina europoslancov navrhuje vysloviť nedôveru Von der Leyenovej

Týka sa to schválenia poľského plánu obnovy.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Traja vplyvní poslanci Európskeho parlamentu (EP) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vyzvali v pondelok (6. 6.) vedenie EP, aby predložili návrh na vyslovenie nedôvery Európskej komisii (EK) pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Informovala tlačová agentúra Belga.

Dôvodom iniciatívy je skutočnosť, že eurokomisia minulý týždeň odobrila poľský plán obnovy v hodnote 35,4 miliardy eur v podobe grantov a pôžičiek. A to aj napriek tomu, že Varšava doteraz nesplnila požiadavky EÚ na nápravu sporných opatrení oslabujúcich právny štát.

Text s návrhom na vyslovenie nedôvery EK spoločne pripravili holandská europoslankyňa Sophie in’t Veldová, europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a španielsky europoslanec a podpredseda skupiny RE Luis Garicano.

Ich zámerom je dostať tento návrh na hlasovanie v rámci plenárneho zasadnutia EP, ktoré sa bude konať tento týždeň od pondelka do štvrtka (9. 6.) v Štrasburgu.

Iniciátori návrhu však musia najskôr zozbierať podpisy aspoň desatiny poslancov zákonodarného zboru EÚ, čiže najmenej 70 poslancov.

„Ak Ursula von der Leyenová aj naďalej odmieta vážne uplatňovať pravidlá podmienenosti právneho štátu, my jej stiahneme našu podporu,“ povedal v tejto súvislosti Verhofstadt.

Cieľom mechanizmu podmienenosti právneho štátu je podmieniť vyplácanie európskych fondov prísnym dodržiavaním základných práv a hodnôt EÚ zo strany jej členských štátov.

Poľské záruky

Eurokomisia minulý týždeň v stredu (1. 6.) schválila poľský plán obnovy a odolnosti. Poliaci tak na obnovu po koronakríze a na reformy uľahčujúce prechod na zelenú a digitálnu ekonomiku môžu získať 35,4 miliardy eur.

Poľský národný plán obnovy viac ako rok blokoval Brusel pre nedostatky v oblasti nezávislosti súdnictva.

Von der Leyenová sa domnieva, že poľský plán obnovy obsahuje silné záruky na zlepšenie a nápravu stavu v oblasti justície. Trojica popredných liberálnych europoslancov však považuje záruky Varšavy za nedostatočné.

Podľa ich názoru sa to týka aj možnosti prepúšťania sudcov a hlasovania v poľskom parlamente o zrušení disciplinárneho senátu najvyššieho súdu, ktorý má kontrolovať sudcov. Práve záruky poľskej strany umožnili schválenie miliardového balíka financií pre poľský plán obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet