Na hlavný obsah

SkyToll už nebude mať monopol na mýtne systémy

Mýtnemu tendru sa venoval hospodársky výbor NR SR.

SkyToll už nebude mať monopol na mýtne systémy
Na ilustračnej snímke kamión. Foto: RTVS

Koncom roka bude mať Slovensku funkčný systém pre Európsku služba elektronického mýta. Vďaka nemu môžu mýtne systémy jednotlivých krajín spolupracovať. Povedal to Jaroslav Ivanco, predstaviteľ Národnej diaľničnej spoločnosti na zasadnutí hospodárskeho výboru.

Dopravcovia budú môcť využívať aj iné palubné jednotky ako od SkyTollu, ďalší poskytovatelia však ešte budú musieť získať certifikáty. Téme sa venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

SkyToll pomaly prichádza o monopol, ale bodka za najväčšou dopravnou kauzou Smeru-SD Slovensko tak skoro nečaká. Taký je záver hospodárskeho výboru k téme mýtneho tendra. Stretnutie so zástupcami NDS zvolal predseda výboru Peter Kremský z OĽANO pre pochybnosti s novým mýtnym tendrom.

„Prešlo veľa mesiacov a firma SkyToll, ktorá dá sa povedať že obrala Slovensko o veľmi veľa peňazí z výnosu z mýta stále tento systém prevádzkuje. Berie síce o niečo menej, ale stále o veľmi veľa peňazí,“ povedal Kremský.

Hlavnou témou zasadnutia bol európsky mýtny tender a Obu jednotky, ktorých úlohou je sledovať najazdené kilometre po spoplatnených cestách a určujú, koľko dopravcovia zaplatia za mýto. Doteraz mohli slovenskí kamionisti používať len jednotky od SkyTollu.

Tie za hranicami štátu nefungovali a museli ich meniť za iné. Od nového roka sa má situácia zmeniť a palubné jednotky nového dodávateľa majú byť kompatibilné aj so systémami iných štátov. Systém Skytollu, ktorý tu doteraz fungoval chce štát odkúpiť.

„V septembri bude technológia živá ako systém a dostupná. Prvý decembrový týždeň majú byť na Slovensku,“ povedal predstaviteľ NDS Ivanco.

Mimovládne organizácie majú otázky

Od budúceho roka budú môcť systém prevádzkovať aj iné firmy, najskôr však musia požiadať o certifikát. Mimovládne organizácie Zastavme korupciu a Slovensko.Digital vyčítajú diaľničiarom dodatok za napojenie mýtneho systému, ktorý Skytollu zabezpečuje zárobky na ďalších päť rokov. Či bude štát platiť aj za systém SkyTollu aj za nový systém dvakrát sa pýtala Xenia Makarová.

„V dodatku sú uzatvorené nie len formát implementácie, ale aj prevádzka, čiže aj keď to prejde do nášho majetku, tak do vlastníctva NDS budete platiť za prevádzku duplicitne,“ uviedla Makarová.

Podľa diaľničiarov je ešte príliš skoro na odpoveď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko