Na hlavný obsah

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál za vyše 21 miliónov eur

Naď nešpecifikoval konkrétnosti.

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál za vyše 21 miliónov eur
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote viac ako 21 000 000 eur. Schválila to vláda na stredajšom (1. 6.) rokovaní. Návrh predložil na rokovanie kabinetu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Po skončení rokovania nešpecifikoval, o aký materiál presne ide. Ako dôvod nespresnenia uviedol, že sa na tom dohodli v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO). „Chýbať nám nebude, veľmi to pomôže Ukrajine. Ide o veci zo skladu Ozbrojených síl SR. Je to aj niečo ruskej výroby,“ naznačil.

„Tie veci sa budú časom refundovať. Nie vo výške 100 percent, ale zhruba 80,“ doplnil Naď. Potvrdil aj slová prezidentky Zuzany Čaputovej o tom, že s ukrajinskou stranou sa dolaďujú detaily predaja húfnic Zuzana.

Slovenská štátna firma podľa Naďa rokuje s ukrajinskou firmou o počte či cene. „Hovoríme o tých húfniciach, ktoré boli pôvodne objednané pre SR. Uprednostníme ukrajinské potreby teraz, aby sme im čím skôr dodali húfnice. Počet nie je sfinalizovaný, ide minimálne o jednu batériu, hovoríme minimálne o ôsmich kusov, ale možno to bude viac,“ spresnil.

Kontajnerové mestečko

Vláda tiež odobrila vybudovanie kontajnerového mestečka a stanového kempingu pre vojakov NATO na Sliači a v Lešti. Zmestiť sa tam bude vyše 3 000 ľudí. Obstaranie a investíciu do ubytovacích kapacít vyčíslili na vyše 31 miliónov eur.

„Máme aj ďalšie vojenské priestory, kde budeme budovať podobné priestory. Potrebujeme mať vybudovanú infraštruktúru na to, aby nám naši spojenci mohli prísť pomôcť, keď to budeme potrebovať,“ vysvetlil Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko