Na hlavný obsah

Slovensko má veľké zásoby antimónu, otázka ťažby je komplikovanejšia

Ide najmä o ložisko Dúbrava blízko Liptovského Mikuláša.

Slovensko má veľké zásoby antimónu, otázka ťažby je komplikovanejšia
Na snímke vyťažený kus kovu antimón. Foto: ČTK/DPA

Zásoby jednej z najväčších strategických surovín má zrejme aj Slovensko, a to priamo v srdci Nízkych Tatier. Potenciál ťažby antimónu preto vidí aj ministerstvo hospodárstva.

Jeho ťažba však začiatkom 90. rokov zanikla a o bane, na rozdiel od iných zahraničných krajín, sa dlhodobo nikto nestaral. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Ložisko v národnom parku

Poslednú antimónovú baňu v Európe, ktorá patrila medzi svetových lídrov v ťažbe tejto suroviny, zatvorili začiatkom 90. rokov. Nachádza sa totiž neďaleko Liptovského Mikuláša.

„Na Slovensku máme ložisko Dúbrava, ktoré má potenciál na ťažbu antimónu s tým, že toto ložisko treba ešte ekonomicky overiť a urobiť samotnú evalváciu zásob,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Spomínaná baňa sa však nachádza v Národnom parku Nízke Tatry blízko Demänovskej doliny. Obnovenie ťažby by si preto vyžadovalo aj diskusiu s ministerstvom životného prostredia.

Na budúci týždeň bude v Madride samit členských štátov NATO. Tam by sa podľa Galeka mali zástupcovia SR pripomenúť so spomínanou baňou.

„Ale takisto, čo bude treba urobiť, je aj zmena legislatívy, a to nielen na našej národnej, ale aj celoeurópskej úrovni. Pokiaľ teda máme otvárať takéto strategické zásoby, keď sa bavíme napríklad o ťažbe antimónu,“ definoval.

Bane v zlom technickom stave

Riaditeľ Ústavu vied o Zemi SAV Ján Madarás hovorí, že ložiská antimónu v liptovskej Dúbrave patria medzi najväčšie v Európe.

„Je taká stratégia Európskej únie v sebestačnosti surovín, to znamená menšej závislosti od iných krajín. Čiže z tohto pohľadu je vysoko pravdepodobné, že toto ložisko by mohlo byť obnovené do budúcnosti,“ skonštatoval.

Pripomenul však, že po útlme ťažby začiatkom 90. rokov sa odvtedy o bane nikto nestaral a sú v zlom technickom stave.

„Obnova tých podzemných prevádzok, ale aj tých nadzemných zariadení, to znamená nejakej úpravne ťažobných zariadení, potom aj tých odkalísk, to určite nie je záležitosť ani krátkodobá, ani lacná. Môžeme sa baviť o horizonte možno 10 rokov,“ dodal.

Ťažba antimónu na Slovensku pritom siaha od konca stredoveku – to najmä v oblasti západných Malých Karpát, Slovenského rudohoria či vo vulkanických pohoriach na východe a strede Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál