Na hlavný obsah

Slovensko plní viac odporúčaní pri korupcii poslancov než pri prokurátoroch

Zhodnotila to skupina GRECO.

Slovensko plní viac odporúčaní pri korupcii poslancov než pri prokurátoroch
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorú v roku 1999 vytvorila Rada Európy (RE), ku koncu minulého roka viedla konanie v súvislosti s neplnením protikorupčných opatrení týkajúcich sa poslancov, sudcov a prokurátorov proti 13 krajinám.

Slovensko malo piaty najvyšší pomer nezrealizovaných odporúčaní súvisiacich s poslancami parlamentu (60 percent), avšak bolo medzi krajinami s najväčším pokrokom pri odporúčaniach ohľadne prokurátorov. Informoval o tom vo štvrtok (2. 6.) hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

V poslancoch zaostávajú najmä Poliaci a Rakúšania

Vyššiu mieru neplnenia odporúčaní v súvislosti s poslancami parlamentu než Slovensko vykázalo Poľsko (83 percent), Rakúsko (75 percent), Maďarsko (71 percent) a Chorvátsko (67 percent). Iba šesť krajín splnilo všetky odporúčania: Albánsko, Británia, Bulharsko, Fínsko, Island a Nórsko.

Rada Európy sa nezmienila o Slovensku v prípade najväčšieho či najnižšieho súladu s odporúčaniami v prípade sudcov, avšak v prípade plnenia odporúčaní týkajúcich sa prokurátorov obsadilo tretie miesto spoločne s Azerbajdžanom (80 percent). Väčšie percento odporúčaní splnili iba Slovinsko (89 percent) a Taliansko (83 percent).

„Vo všeobecnosti sme boli v roku 2021 svedkami pokroku v plnení odporúčaní GRECO, ale očakávali by sme rýchlejšie plnenie predovšetkým pri odporúčaniach týkajúcich sa korupcie poslancov a ďalších vysokých štátnych funkcionárov,“ zhodnotil situáciu predseda GRECO Marin Mrčela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko