Na hlavný obsah

Slovenský priemysel zaznamenal medziročný pokles o takmer 10 percent

Vyrobilo sa menej áut, vyťažilo sa menej surovín.

Slovenský priemysel zaznamenal medziročný pokles o takmer 10 percent
Ilustračná snímka - výrobný závod automobilky Groupe PSA Slovakia v Trnave. Foto: TASR

Výkon slovenského priemyslu sa medziročne pribrzdil. Ukazujú to dáta Štatistického úradu SR, ktorý porovnával priemyselnú produkciu z apríla 2021 s rovnakým mesiacom v tomto roku. Medziročný pokles je na úrovni 9,6 percenta.

Hoci sa spomalenie dotýka len tretiny priemyselných odvetví, rasty v kovovýrobe, gumárstve, výroby ropných produktov a vo väčšine menších priemyselných odvetví nedokázali vykompenzovať pokračujúce hlbšie poklesy v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov, energetike, dôležitej elektronike či ťažbe surovín.

„Celkovo z 15 sledovaných odvetví priemyslu medziročný pokles produkcie zaznamenalo aktuálne síce len 5 odvetví a 10 bolo v raste, v mínusovom vývoji však pokračovali rozhodujúce štruktúry slovenského priemyslu,“ priblížil štatistický úrad.

Kľúčový je pokles produkcie áut

Najvýznamnejšie pokles ovplyvnila produkcia výroby automobilov, keďže tá sa znížila o 23,5 percenta a je kľúčovým odvetvím priemyslu. Výrazne k poklesu prispeli aj dodávka elektriny, plynu a pary (mínus 29 percent) a ťažba (mínus takmer 50 percent).

„Naopak, pozitívny vplyv na výsledok priemyslu v štvrtom mesiaci mal najmä rast vo výrobe elektrických zariadení o 7,1 percenta,“ skonštatoval úrad. Priemyselnému výkonu pomohol i vyše šestinový nárast výroby koksu a podobných produktov z ropy.

„Malý plusový vplyv malo aj medziročné zvýšenie výroby v menších odvetviach slovenského priemyslu ako napríklad vo výrobe potravín a nápojov či dynamickejší rast vo výrobe textilu, odevov a kože,“ uviedli štatistici.

Produkcia priemyslu klesla aj medzimesačne, oproti marcu 2022 klesla v apríli o 1.,2 percenta. „V súhrne za celé štyri mesiace roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,7 percenta. Najvýznamnejší vplyv na dynamiku vývoja mal pokles produkcie vo výrobe dopravných prostriedkov o 11 percent a v energetike o 18,4 percenta,“ ukončil úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika