Na hlavný obsah

Smer-SD chce referendum, spúšťa petičnú akciu

Referendum chce strana spojiť s komunálnymi voľbami.

Smer-SD chce referendum, spúšťa petičnú akciu
Na snímke líder Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Smer-SD ide do petičnej akcie. Referendum má mať jedinú otázku a ak bude úspešné, má znamenať ukončenie funkčného obdobia súčasnej vlády. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany v Banskej Bystrici.

„Pokiaľ vyzbierame potrebných 350 000 podpisov do 31. júla, sú vytvorené všetky predpoklady na to, aby sa na jeseň konalo referendum v deň komunálnych volieb do vyšších územných celkov a v mestách a obciach, aby sa nevyhadzovali peniaze. Ak by bolo platné, v takom prípade sa skončí funkčné obdobie Národnej rady SR a budú predčasné parlamentné voľby. Predpokladám, že prezidentka sa pokúsi znova zmariť referendum, ale Slovensko potrebuje novú vládu, aby došlo k upokojeniu situácie,“ reagoval Fico.

Podľa neho jediná jedna otázka sa priamo dotýka zmeny Ústavy SR, a teda, že sa do nej zakotví, že je možné referendom ukončiť volebné obdobie nefunkčnej vlády.

SNS chce spolupracovať

Na spoluprácu plánuje strana osloviť aj ďalšie opozičné subjekty. Ak stihnú potrebné podpisy vyzberať do 31. júla, podľa Fica sa vytvoria predpoklady, aby sa referendum mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami.

Mimoparlamentná SNS podporuje referendum o predčasných parlamentných voľbách a pripája sa k jeho organizovaniu. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Strana zároveň hovorí o možných pochybnostiach pri formulácii referendovej otázky prezentovanej Smerom-SD.

„Vyzývame však politickú stranu Smer-SD na zváženie textácie relevantnej otázky. Súhlasíme so stranou Smer-SD, že otázka má byť jedna. Jej štylizácia musí byť však taká, aby garantovala nielen zmenu Ústavy SR, ale aj možnú povinnosť vyhlásenia volieb,“ uviedla SNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko