Na hlavný obsah

Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu NRSR k vysokým cenám potravín

Žiada, aby vláda využila zákon o cenách.

Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu NRSR k vysokým cenám potravín
Na snímke predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičná strana Smer-SD chce zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k vysokým cenám potravín. Oznámil to v utorok (21. 6.) na brífingu predseda strany Robert Fico.

Ak nebude koalíciou schválený program schôdze NRSR k tejto téme, strana Smer-SD podľa neho navrhne odvolať agroministra Samuela Vlčana (nom. OĽANO).

„Dnes skupina 30 poslancov NRSR predložila návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá sa dotýka regulácie cien potravín. Uvedomujeme si, že schôdza bude opäť predmetom veľkej kritiky zo strany vládnej koalície a povedia, že ju treba zarezať. Je dosť pravdepodobné, že nám neschvália program,“ spresnil Fico.

„V tomto prípade nepýtame peniaze zo štátneho rozpočtu, nejdeme cestou znižovania DPH. Chceme hovoriť o regulácii cien, ktorá je založená na znižovaní marží obchodných reťazcov na Slovensku,“ priblížil predseda Smeru.

Chcú, aby vláda využila zákon o cenách

Strana Smer-SD podľa Fica v návrhu žiada vládu, aby u potravín využila zákon o cenách. „Ten umožňuje, ak je mimoriadna situácia na trhu, že vláda má právo pristúpiť k regulácii cien u vybraného okruhu potravín s tým, že ako nástroj na reguláciu využije marže obchodných reťazcov.“

Marže obchodných reťazcov sú podľa Ficových slov „neuveriteľné“. „Sú komodity, ktoré sa predávajú v našich obchodných reťazcoch, kde je marža 200 %.

Navrhujeme, aby pri zachovaní elementárnej miery ziskovosti znížili marže (obchodu) a ceny vybraného okruhu potravín budú ako-tak pod kontrolou, dodal Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko