Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine raketomety

Školiť vojakov budú na ostrovoch.

Británia dodá Ukrajine raketomety s dostrelom až 80 kilometrov, ktoré majú pomôcť v boji proti ruským silám na východe krajiny. Oznámil to v pondelok (6. 6.) britský minister obrany Ben Wallace. Ministerstvo z taktických dôvodov nespresnilo, koľko salvových raketometov M270 a príslušnej munície pošle. Oznámilo však, že ukrajinskí vojaci sa budú učiť raketomety obsluhovať v Británii.

Správy o tom, že Londýn chystá dodávku samohybných raketometov americkej výroby na Ukrajinu, sa objavili už minulý týždeň. Až teraz ich ale minister obrany potvrdil.

„Tieto vysokoúčinné salvové raketomety umožnia našim ukrajinským priateľom lepšiu obranu pred brutálnou delostreleckou paľbou, ktorú Putinove jednotky nevyberane ničia mestá,“ uviedol Wallace.

Spojené štáty minulý týždeň Ukrajine prisľúbili dodávku štyroch raketových systémov HIMARS, ktorý môže páliť rakety tiež až do vzdialenosti 80 kilometrov. Kyjev sľúbil, že systémy bude používať na obranu a nie na útoky na území Ruska.

Británia už na Ukrajinu poslala ľahké protitankové strely, obrnené vozidlá, protilodné strely a protilietadlové obranné systémy. Ďalšie peniaze potom vyčlenila na radarové systémy, rušičky GPS alebo prístroje pre nočné videnie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet