Na hlavný obsah

Spotrebu palív a elektriny treba znížiť, vyzývajú francúzski energetici

Šetrenie v lete nás pripraví na zimu, tvrdia.

Spotrebu palív a elektriny treba znížiť, vyzývajú francúzski energetici
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vedúci predstavitelia troch francúzskych energetických spoločností v nedeľu (26. 6.) vyzvali francúzsku verejnosť, aby okamžite znížila spotrebu pohonných látok, ropy, elektriny a plynu.

Ich výzva súvisí s nedostatkom týchto komodít a prudkým nárastom ich cien v dôsledku obmedzenia dodávok z Ruska a vojny na Ukrajine.

„Úsilie musí byť okamžité, kolektívne a masívne,“ uviedli predstavitelia troch spoločností – TotalEnergies, EDF a Engie – v spoločnom vyhlásení, ktoré uverejnili vo francúzskom týždenníku Journal du Dimanche, odkiaľ ho prebrala agentúra AP.

„Každé gesto zaváži,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Prijatie opatrení v lete nás pripraví na zimu,“ dodali signatári vyhlásenia.

Rusko prerušilo a v niektorých prípadoch zastavilo dodávky plynu do viacerých krajín Európskej únie. Ide o odvetu za sankcie 27-členného bloku proti Moskve za jej inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Okrem obmedzenia dodávok plynu, ktorý súvisí s vojnou na Ukrajine, sa v Európe prejavuje aj tlak na výrobné kapacity elektrickej energie a zníženie výroby vodných elektrární v dôsledku sucha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika