Na hlavný obsah

Štát chce dať zamestnancom verejnej správy jednorazový príspevok 500 eur

Kde sa na to vezmú peniaze, Matovič nespresnil.

Štát chce dať zamestnancom verejnej správy jednorazový príspevok 500 eur
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Štát ponúka 500 eur na osobu pre všetkých zamestnancov v štátnej a verejnej správe. Povedal to v sobotu (25. 6.) premiér Eduard Heger na spoločnej tlačovej besede s ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO).

Túto ponuku predložia na rokovaniach s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ). Ide o jednorazové opatrenie, suma 500 eur by sa vyplatila v septembri. Štát na tento príspevok uvoľní 200 miliónov eur.

„Ak niekto tvrdí, že nerobíme nič, hrubo klame,“ uviedol Heger po tom, čo Matovič vymenoval opatrenia, ktorými pomohli ľuďom so zdražovaním. Spomenul napríklad zastropovanie cien elektriny, pomoc rodinám s deťmi, očkovací bonus pre seniorov a iné.

Minister financií spresnil, že opatrenie sa netýka pracovníkov v zdravotníctve, sociálnych službách či vojakov. Zároveň nechcel uviesť, odkiaľ na to štát vezme peniaze.

“Prostriedky budú riadne kryté. Budú to mimoriadne zdroje, ktoré dnes v rozpočte nemám, ale nebudem z toho robiť tému verejnú, ľudia si nezaslúžia byť rukojemníkmi,” povedal Matovič.

Šéf rezortu financií chce do konca týždňa tiež predstaviť plán zvyšovania platov učiteľov a ostatných zamestnancov verejnej správy aj na nasledujúce roky.

SaS v reakcii na premiérov návrh uviedla, že strana dlhodobo bojuje za vyššie platy zamestnancov verejnej a štátnej správy. „Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci,“ uvádza strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika