Na hlavný obsah

Štát jednorazovo pomôže rodinám. Ak sa nehádame, máme výsledky, povedal Kollár

Pomoc dostane vyše 660 000 rodín na Slovensku.

Štát jednorazovo pomôže rodinám. Ak sa nehádame, máme výsledky, povedal Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Ak sa nehádame, nevadíme a neurážame, ale rokujeme, vieme priniesť pomoc ľuďom i výsledky. Povedal to v utorok (21. 6.) predseda parlamentu a koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Priblížil, že v júni dostane vyše 660 000 rodín na Slovensku jednorazovú pomoc vo výške 100 eur. „Pokiaľ sa nám nepodarí prelomiť veto na rodinnom balíčku, bude to zatiaľ jediná pomoc. Robíme však aj na ďalšej,“ uviedol Kollár.

„Sme pripravení na obe možnosti – na prelomenie i neprelomenie veta,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Dodal, že v prípade neprelomenia veta by parlament mal schváliť aspoň zvýšenie daňového bonusu a prídavku na dieťa.

Krajniak priblížil, že jeho rezort ide pomáhať so zdražovaním a infláciou aj 57 000 rodinám, ktoré sú v hmotnej núdzi. Dovedna ide podľa neho o viac ako 120 000 ľudí. Ministerstvo práce vyplatí príspevok aj ľuďom, ktorí opatrujú ťažko chorých či ľuďom starším ako 62 rokov bez príjmu. Na peniaze budú mať nárok aj náhradní rodičia, pričom peňažné príspevky sa budú dať kombinovať.

Zvýšené ceny energií trápia aj domovy sociálnych služieb, na ktoré podľa Krajniaka rezort taktiež nezabudol. „Už sme im vyplatili 6,2 milióna eur z celkových 6,8 milióna,“ skonštatoval. Ministerstvo taktiež sanuje vysoké ceny energií aj detským domov a neštátnym sociálnym zariadeniam.

Ako priblížil, štátny rozpočet bude jednorazová pomoc stáť minimálne 105 miliónov eur. „Peniaze na to máme pripravené,“ uviedol. „Aj jednorazové opatrenia, aj tie dlhodobé, budeme mať z čoho kryť,“ dodal Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika