Na hlavný obsah

Štátni ochranári rozširujú zásahový tím pre medveďa hnedého

Situácia na Podpoľaní je komplikovaná.

Štátni ochranári rozširujú zásahový tím pre medveďa hnedého
Ilustračná snímka - medveď hnedý. Foto: RTVS

Protesty, obvinenia, odvolávanie ministra – medvedí problém už neriešia len odborníci, ale výrazne doň zasahujú aj politici. Podľa ochranárov na Podpoľaní v najbližších týždňoch a mesiacoch eliminujú čo najviac problémových jedincov. Samosprávy však čakajú aj na zmenu legislatívy.

V posledných dňoch odstránil zásahový tím z populácie dva problémové medvede hnedé – pri Sučanoch a Pribyline. Najvypuklejší je však stále problém na Podpoľaní. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

„Je to u nás bežný obrázok – medvedica s dvomi mladými v záhrade rodinného domu,“ uviedla starostka obce Poniky Jana Ondrejková.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR rozširuje zásahový tím a naberá aj spolupracovníkov z radov poľovníkov.

„Oblasť Podpoľania sa denne monitoruje. Pripravili sa už pasce, aby sa jedince odchytili a odstránili. Máme dlhé zbrane, aby sa v čo najkratšom čase odstránilo čo najviac problémových jedincov,“ vysvetlil generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

Desiatky hlásení denne

Ondrejková žiada od zásahového tímu operatívnejšiu komunikáciu a tiež spätnú väzbu, ktorá im chýba. Na druhej strane ŠOP dostáva denne desiatky hlásení o pozorovaní medveďov a nie je preto reálne na mieste prešetriť každé jedno z nich.

Karaska tiež upozorňuje, že odstrániť medveďov z Podpoľania je náročnejšie ako uspatie a eutanázia kontajnerových medveďov, napríklad v Tatrách. Preto nechce hovoriť o konkrétnych číslach, koľko medveďov by mali do konca roka odstreliť.

„Niečo iné je vidieť medveďa a niečo iné ho eliminovať,“ dodal. Dôležitá bude aj zmena legislatívy. Podľa predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina) nechajú riešenie na odborníkov.

„Aby sa vytvorila odborná skupina s tým, že my ako výbor budeme delegovať zástupcov. Nebudú to poslanci, ale odborníci. Dohodli sme sa na tom. že budeme rešpektovať výsledky tejto odbornej pracovnej skupiny,“ uviedol.

Otvorená je otázka prikrmovania, vnadenia, ale aj zmena zákonov upravujúca výnimku na odstrel. Tú ale treba riešiť so zreteľom na európsku legislatívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál