Na hlavný obsah

Stoltenberg hovoril s fínskou premiérkou o NATO a požiadavkách Turecka

Telefonoval aj s Erdoganom.

Stoltenberg hovoril s fínskou premiérkou o NATO a požiadavkách Turecka
Na snímke šéf NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok (3. 6.) s fínskou premiérkou Sannou Marinovou hovoril o „potrebe reagovať na obavy Turecka a posunúť sa vpred“ so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Informovala agentúra AP.

Stoltenberg v piatok navštívil Washington, kde absolvoval aj stretnutie s Marinovou, pripomína AP. Predtým prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ten povedal generálnemu tajomníkovi, že bezpečnostné obavy Turecka zo vstupu Fínska a Švédska do NATO sú založené na legitímnych dôvodoch. Stoltenberg neskôr tento telefonát označil na twitteri za „konštruktívny“.

Fínsko a Švédsko v máji pre obavy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, oficiálne požiadali o vstup do NATO. Začiatok prístupových rokovaní však zablokovalo Turecko. Ankara tvrdí, že poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Delegácie oboch severských krajín navštívili 25. mája Ankaru. Hovorca tureckého prezidenta po rozhovoroch uviedol, že Turecko zaznamenalo pozitívny postoj k uvoľneniu tzv. zbrojného embarga, ktoré Fínsko a Švédsko zaviedli v roku 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet