Na hlavný obsah

Streľba v centre Osla. Útočník zabil dvoch ľudí, 21 ďalších utrpelo zranenia

Polícia čin vyšetruje ako extrémny islamistický terorizmus.

Streľba v centre Osla. Útočník zabil dvoch ľudí, 21 ďalších utrpelo zranenia
Policajti stoja na mieste činu. Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia zomreli a 21 ďalších osôb utrpelo zranenia pri sobotňajšej (25. 6.) streľbe v nočnom klube v Osle a jeho okolí, uviedla podľa agentúry Reuters nórska polícia, ktorá útok vyšetruje ako extrémny islamistický terorizmus.

Popoludní Nórsko zvýšilo stupeň ohrozenia terorizmom z tretieho na piaty, teda najvyšší. Policajti v uliciach, ktorí tradične nenosia zbrane, sú výnimočne vyzbrojení. 

Útok sa odohral pri bare London Pub, ktorý je obľúbený medzi príslušníkmi komunity LGBT, a v okolitých uliciach. Podozrivého zo streľby, ktorý pravdepodobne konal bez komplicov, polícia zadržala neďaleko miesta činu.

Zadržaným je 42-ročný Zaniar Matapour, ktorý má nórske občianstvo a pochádza z Iránu. Už skôr bol v hľadáčiku polícia, teraz odmieta vypovedať. Polícia ho obvinila z vraždy, pokusu o vraždu a z teroristických činov, povedal prokurátor Christian Hatlo. Jednou z hypotéz je, že išlo o zločin z nenávisti, dodal.

Polícia ešte počas noci prehľadala byt zadržaného, zhabala dve strelné zbrane, jednu ručnú a jednu automatickú, a tiež dva telefóny.

Podozrivý má za sebou dlhú históriu násilia a vyhrážok, a nórska tajná služba PST ho sledovala od roku 2015 v súvislosti s obavami z jeho radikalizácie a členstvom v islamistickej extrémistickej sieti, uviedol šéf PST Roger Berg.

Tajné služby podľa neho so zadržaným počas uplynulého mesiaca hovorili, násilné úmysly však u neho nezaznamenali. Berg spomenul tiež predchádzajúce duševné ťažkosti zadržaného.

Neskôr počas dňa mal Oslom prejsť sprievod za práva komunity LGBT, organizátori ho však na odporúčania polície zrušili, uviedla stanica TV2. Nórsko si tento rok pripomína 50 rokov od povolenia vzťahov osôb rovnakého pohlavia. K pochodu hrdosti sa viazalo mnoho sprievodných akcií.

Bol to „krutý a hlboko šokujúci útok na nevinných ľudí,“ napísal na facebooku nórsky premiér Jonas Gahr Störe. „Zatiaľ nevieme, čo za týmto hrozným činom stojí, ale queer ľuďom, ktorí majú strach a truchlia, chcem povedať, že stojíme pri vás,“ dodal. V podobnom duchu sa vyjadrilo aj niekoľko ďalších vládnych činiteľov.

„Brutálne a hrozné,“ napísal na twitteri predseda nórskeho parlamentu Masud Gharahkhani, ktorý sa narodil v Iráne a do Nórska sa prisťahoval v piatich rokoch. „Ľudia boli v meste, aby prežili rozmanitosť a lásku. Postarajte sa o seba navzájom,“ dodal.

Zranených ošetrujú v nemocnici

Streľba sa odohrala okolo 1.00 h miestneho času na troch miestach v bezprostrednej blízkosti, a to pri podniku London Pub, jazzovom klube Herr Nilsen a stánku s rýchlym občerstvením. Podozrivého zadržali päť minút po ohlásení, uviedla agentúra AFP.

Niektorých zo 21 zranených previezli do nemocnice, uviedla polícia. Desať ľudí utrpelo vážne zranenia, povedali podľa nórskeho denníka VG policajti novinárom na mieste.

Svedkovia médiám vypovedali, že ľudia v panike utekali z miesta preč, uviedla agentúra APA. Polícia podľa nej uzavrela rozsiahlu oblasť okolo podniku a požiadala očitých svedkov, aby išli do blízkeho hotela.

Nad centrom Osla nad ránom krúžili helikoptéry a v meste boli počuť sirény policajných áut, opísala Reuters.

„Vyzeral, že je veľmi odhodlaný, kam mieri. Len čo som pochopila, že je to vážne, dala som sa na útek. Na zemi som videla ležať zakrvaveného muža,“ opísala denníku VG útok svedkyňa. Iný svedok vypovedal, že útočník použil automatickú zbraň. Túto informáciu však polícia ešte nepotvrdila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet