Na hlavný obsah

Stroj za 70 000 eur predávali za milión. Európska prokuratúra obžalovala reťazových podvodníkov

Náklady si dali preplatiť z eurofondov.

Trojici osôb hrozí za podvody s eurofondami väzenie. Európska prokuratúra podala obžalobu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Pomocou fiktívneho reťazca pri kúpe strojového zariadenia mali podvodníci podľa prokurátora ukradnúť z eurofondov takmer 375 000 eur.

Reťazového podvodu sa údajne dopustila organizovaná skupina, ktorú tvorili traja slovenskí občania a jedna firma z okolia Žiliny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Schéma zrejme fungovala nasledovne: Najprv si podvodníci v Bulharsku kúpili papierenský stroj za zhruba 70 000 eur. Následne ho predali, ale jeho cenu fiktívne nadhodnotili na 700 000. Potom túto transakciu viackrát zopakovali, až kým sa cena nevyšplhala na milión eur.

Podvodníci nielenže nezaplatili daň z pridanej hodnoty, ale ešte si takmer polovicu nákladov dali preplatiť z eurofondov. Prokurátor podal žalobu za poškodzovanie finančných záujmov Európskej únie a za krátenie dane na ŠTS.

„Za dva skutky, ktoré boli predmetom obžaloby, umožňuje trestný zákon uložiť úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere 7 až 16 rokov. Vo vzťahu k obžalovanej právnickej osobe je možné uvažovať o uložení peňažného trestu a trestu zákazu prijímať pomoc a podporu z fondov Európskej únie,“ vysvetlil európsky delegovaný prokurátor na Slovensku Martin Pacalaj.

Podvod podľa všetkého fungoval od júna 2017 až do septembra 2018. Prípadom sa už zaoberá sudca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko