Na hlavný obsah

Súdny dvor EÚ rozhodol, že rakúske obmedzovanie prídavkov na deti v cudzine je protiprávne

Spornú úpravu zaviedli v roku 2019.

Súdny dvor EÚ rozhodol, že rakúske obmedzovanie prídavkov na deti v cudzine je protiprávne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že rakúske obmedzovanie prídavkov na deti žijúce v cudzine porušuje právo Únie. Informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA.

Doteraz vyplácané rakúske prídavky na základe takzvanej indexácie zodpovedajú životným nákladom v krajinách pobytu detí. Sporná úprava zavedená v roku 2019 sa týka mnohých rodín pracovníkov z iných krajín EÚ, vrátane Slovákov.

Spätné vyplácanie prídavkov?

Ľudia z chudobnejších členských krajín vrátane Slovenska či Česka na základe indexácie dostávajú v Rakúsku na svoje deti žijúce doma menej peňazí. Zamestnanci z bohatších krajín dostávajú viac.

Úprava výšky prídavkov na deti, daňových zliav na deti a ďalších výhod u občanov EÚ, ktorí pracujú v Rakúsku, ale ktorých deti žijú v zahraničí, je v rozpore s únijným právom, uviedol súd so sídlom v Luxemburgu.

Rakúsku teraz podľa denníka Der Standard hrozí spätné vyplácanie prídavkov dotknutým rodinám. Rakúske ministerstvo pre rodinu ubezpečilo, že Rakúsko je na akékoľvek právne dôsledky rozhodnutia únijného súdneho dvora pripravené.

Ministerka Susanne Raabová už v máji naznačila, že Rakúsko by prípadne muselo doplatiť 220 miliónov eur.

Nepriama diskriminácia

Indexácia prídavkov na deti bol prestížny projekt prvej vlády ľudovcov (ÖVP) a slobodných (FPÖ) na čele s ľudovým kancelárom Sebastianom Kurzom.

Opatrenie napadla Európska komisia, podľa ktorej je diskriminačné a v rozpore s predpismi Únie o voľnom pohybe pracovníkov. Komisia preto podala v máji 2020 žalobu na Súdny dvor EÚ, ktorý jej vo štvrtok (16. 6.) dal za pravdu.

„Tento mechanizmus predstavuje neodôvodnenú nepriamu diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti migrujúcich pracovníkov,“ konštatoval súdny dvor. Rakúska norma podľa neho porušuje nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia.

Táto norma Únie zosúlaďujúca pravidlá sociálnych systémov vychádza z toho, že ak cudzinci v nejakej členskej krajine platia dane a sociálne príspevky, majú nárok na podporné dávky v rovnakej výške ako miestni občania.

Komisiu v žalobe podporili Slovensko, Česko, Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko, zatiaľ čo Dánsko a Nórsko vstúpili do konania ako vedľajší účastníci podporujúci Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet