Na hlavný obsah

Sulík sa nezúčastnil na svojom odvolávaní

Opozícia bola z jeho neúčasti rozčarovaná.

Sulík sa nezúčastnil na svojom odvolávaní
Minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: TASR

V parlamente skončila rozprava k odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Hlasovanie bude v utorok (28. 6.) po 17.00 h. Opoziční poslanci šéfa SaS kritizovali aj za to, že slovenská delegácia nevetovala odpojenie sa členských štátov Európskej únie od ruskej ropy.

Prekážalo im tiež, že si Sulík ich argumenty neprišiel vypočuť osobne. Poslanci za SaS sa ho zastali a pripomenuli, že minister už svoj postoj v pléne vyjadril.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Neprítomnosť Sulíka vyvolala kritiku

V parlamentom pléne v utorok doobeda sedeli najmä zástupcovia opozície, ktorí Sulíkovi vyčítali, že sa na rokovaní o svojom odvolaní nezúčastnil.

„Na rokovaní poslaneckého grémia padlo minulý týždeň rozhodnutie, že pán Sulík príde do Národnej rady SR a že urobí vystúpenie, ktoré sa týka súčasnej situácie v zásobovaní Slovenskej republiky plynom,“ hovorí predseda Smeru-SD Robert Fico.

Rovnakú pripomienku mal aj spolustranník Fica a podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Vysvetlil, že prítomnosť ministra Sulíka si vyžiadalo poslanecké grémium.

Od ministra hospodárstva chcú totiž počuť, aké kroky v záujme zabezpečenia dodávok ropy a stabilizácie cien energií urobí štát. Blanár zároveň opäť kritizoval postoj slovenskej delegácie pri schvaľovaní šiesteho balíka sankcií proti Rusku.

„Veď to bola jedna fraška. Teraz prišli do parlamentu a vzájomne si hovoria, že je v podstate všetko v poriadku. Rešpektujem to, čo vyrokoval Heger. Ale všetko, čo vyrokoval, je nevýhodné pre Slovensko,“ vysvetlil.

Ministra hospodárstva sa zastal jeho stranícky kolega Radovan Kazda. Pripomenul, že sankcie majú za cieľ oslabiť Rusko. „V tejto situácii by ste sa zachovali spôsobom, že by ste nepomáhali tejto krajine a Slovensku ubrániť sa proti teroristickému a zločineckému Putinovmu režimu? Toto by ste naozaj robili?“ pýta sa Kazda.

Sulík pred poslancami už vystúpil a vyjadril svoj postoj. „Jasne povedal názor, čo bolo urobené a aké sú návrhy, aj čo sa týka plynu pre budúce obdobie. Dnes je minister Sulík od rána na vláde, nedá sa byť naraz na dvoch miestach,“ uviedol poslanec Marián Viskupič (SaS).

Parlament by mal hlasovať aj o odvolávaní ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Zatiaľ to vyzerá tak, že obaja ministri v koalícii podporu majú a opoziční poslanci, tak nenájdu dosť hlasov na ich odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál