Na hlavný obsah

Švajčiarsko prijíma nový balík sankcií EÚ proti Rusku

Do platnosti vstúpi postupne.

Švajčiarsko prijíma najnovší balík sankcií Európskej únie proti Rusku a Bielorusku vrátane ropného embarga. V piatok (10. 6.) o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Sankcie budú vstupovať do platnosti postupne, pričom toto obdobie prechodu bude trvať až do začiatku roka 2023, uviedla švajčiarska vláda. Tento krok je významný, pretože Švajčiarsko je dôležitým centrom globálneho obchodovania s komoditami ako napríklad ropa.

Obchod s ruskou ropou

Približne 50 až 80 percent ruských surovín sa obchoduje cez Švajčiarsko, ako sa uvádza v správe švajčiarskeho podnikateľského magazínu Bilanz.

Najväčším nezávislým obchodníkom s ropou na svete je Vitol Group, holandská spoločnosť so sídlom v Ženeve. Táto firma, tak ako spoločnosť Trafigura – tiež sídliaca v Ženeve –, tvrdí, že už výrazne znížila alebo úplne zastavila obchodovanie s ruskou ropou a ropnými produktmi.

Európa pritvrdzuje sankcie proti Moskve, ale aj proti Minsku, v súvislosti s nevyprovokovaným napadnutím Ukrajiny.

Krajiny EÚ prijali vo štvrtok (2. 6.) šiesty balík sankcií proti Rusku. Súčasťou je aj embargo na dovoz ropy z Ruska. EÚ by na základe embarga mala koncom roka prestať dovážať 90 percent ruskej ropy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika