Na hlavný obsah

Švajčiarsko schválilo nemeckú žiadosť o odovzdanie tankov Leopard 2A4 ďalším krajinám

Ďalšie dve žiadosti zamietlo pre neutralitu.

Švajčiarsko schválilo nemeckú žiadosť o odovzdanie tankov Leopard 2A4 ďalším krajinám
Na archívnej snímke tank Leopard 2A4. Foto: ČTK/PAP

Švajčiarska vláda v piatok (3. 6.) vyhovela nemeckej žiadosti o export tankov Leopard 2A4 do ďalších európskych krajín. Berlín ich chce dať štátom, ktoré poskytli ťažké zbrane Ukrajine.

Bern, naopak, nepovolil Dánsku odovzdať 22 bojových vozidiel pechoty Piranha III, ktoré vyrába alpská krajina. Súčasne tiež zamietol nemeckú žiadosť na poskytnutie munície pre protivzdušné systémy Gepard, ktoré chce Berlín poslať Ukrajine, uviedla agentúra AP.

Švajčiarska vláda zdôvodnila svoje zamietavé stanovisko k dánskej a nemeckej žiadosti neutralitou krajiny. Vo vyhlásení uviedla, že „podľa federálneho zákona o vojenskom materiáli treba zamietnuť žiadosti o export, ak je cieľová krajina zapojená do medzinárodného ozbrojeného konfliktu“.

Švajčiarsko schválilo žiadosť Nemecka o zaobchádzanie s tankmi typu Leopard 2A4, ktoré nemecká firma Rheinmetall kúpila od Bernu v rokoch 2010 a 2011. Ide o 42 tankov, ktoré Nemecko mieni odovzdať ako náhradu európskym krajinám, ktoré dodali zbrane Ukrajine.

Švajčiarsko tiež prenechá Spojenému kráľovstvu časť svojich dodávok švédskych protitankových rakiet NLAW. To o to požiadalo Bern, pretože potrebuje navýšiť stavy vo svojich skladoch. Londýn už skôr poskytol tento druh zbraní Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet