Na hlavný obsah

Švédsko a Británia pošlú Ukrajine ďalšie zbrane

USA už skôr prisľúbili raketový systém HIMARS.

Samohybné salvové raketomety M270.
Samohybné salvové raketomety M270.

Švédsko poskytne Ukrajine viac ekonomickej pomoci a vojenského vybavenia vrátane protilodných striel, pušiek a protitankových zbraní, oznámili vo štvrtok (2. 6.) švédsky minister financií Mikael Damberg a minister obrany Peter Hultqvist. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Návrhy, ktoré sme predložili (švédskemu parlamentu), spôsobia, že prostriedky vyhradené pre rozpočet centrálnej vlády sa v roku 2022 zvýšia o jednu miliardu švédskych korún (95,5 milióna eur),“ uviedol Damberg vo vyhlásení.

„V rámci solidarity s Ukrajinou a medzinárodnej reakcie na konanie Ruska vláda považuje za potrebné pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine,“ dodal šéf rezortu financií.

Švédsko vo februári oznámilo, že pošle Ukrajine vojenský materiál vrátane 5 000 kusov protitankových zbraní, heliem a výzbroje určenej na ochranu tela. V marci táto severská krajina oznámila, že poskytne Ukrajine ďalších 5 000 protitankových zbraní.

Britská pomoc

Spojené kráľovstvo chce poslať na Ukrajinu samohybné salvové raketomety M270. Oznámil to minister obrany Ben Wallace bez spresnenia počtu. Londýn podľa severu Politico toto rozhodnutie koordinuje s Washingtonom.

V stredu (1. 6.) o dodávke raketometov telefonicky hovorili britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden. USA Ukrajine tento týždeň prisľúbili podobný raketový systém HIMARS vybavený raketami s dostrelom do 80 kilometrov.

Vo štvrtok majú o veci hovoriť podľa serveru Politico ministri zahraničia oboch krajín Liz Trussová a Antony Blinken. M270 sa vyrábajú v USA a práve oni musia povoliť dodávku systému so zreteľom na exportné predpisy. Očakáva sa, že ju Bidenova administratíva schváli.

Oba systémy sa podobajú, pričom HIMARS sa pohybuje na kolesách, M270 na pásoch. Podľa informácie agentúry AP sa budú Ukrajinci učiť s M270 zaobchádzať v Británii.

Americké rozhodnutie o dodávkach systému HIMARS vyvolalo nevôľu v Rusku, podľa ktorého to prilieva olej do ohňa súčasného konfliktu na Ukrajine. USA od Kyjeva získali záruku, že tieto systémy nebudú použité na útoky na území Ruska.

Británia už pre Ukrajinu nakúpila ľahké protitankové strely, obrnené vozidlá, protilodné strely a protilietadlové obranné systémy. Ďalšie peniaze potom vyčlenila na radarové systémy, rušičky GPS alebo prístroje pre nočné videnie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet