Na hlavný obsah

Švédsko plní požiadavky Turecka, priblížilo sa vstupu do NATO, tvrdí Stoltenberg

Premiérka hovorí o zmenách v protiteroristických zákonoch.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Švédska premiérka Magdalena Anderssonová (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Švédsko urobilo dôležité kroky, aby splnilo požiadavky Turecka, ktorými Ankara podmieňuje súhlas so vstupom tejto severskej krajiny do NATO. Povedal to v pondelok (13. 6.) generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Vítam, že Švédsko už začalo meniť svoje protiteroristické zákony a zabezpečí, že právny rámec pre vývoz zbraní bude odrážať jeho budúci štatút člena NATO s novými záväzkami voči spojencom,“ povedal Stoltenberg. „To sú dva dôležité kroky týkajúce sa obáv, ktoré vyjadrilo Turecko,“ dodal Stoltenberg.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová povedala, že Švédsko zmenilo svoje protiteroristické zákony a teraz sa zaoberá ďalším sprísnením.

„Od prvého júla budeme mať ešte prísnejšie zákony, pokiaľ ide o boj proti terorizmu. Nie je teda pochýb o tom, ako silno Švédsko vníma terorizmus, a že sme ochotní prispieť k boju proti nemu,“ uviedla Anderssonová.

Turecké námietky

Doteraz tradične neutrálne Švédsko a Fínsko podali prihlášku do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine, ktorú na konci februára nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

So vstupom nových krajín musia aktuálne členovia súhlasiť jednomyseľne. Viaceré štáty Aliancie vrátane Slovenska sľúbili obom severoeurópskym krajinám podporu pri rozhovoroch o prijatí.

Proti rozšíreniu sa ale postavil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého Fínsko a Švédsko podporujú skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Ide napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Ankara žiada, aby švédske a fínske úrady zastavili financovanie týchto organizácií na svojom území a aby zrušili obmedzenia vývozu zbraní do Turecka.

Stoltenberg v nedeľu (12. 6.) povedal, že turecké námietky sú legitímne a treba ich brať vážne. Podľa neho je Turecko krajinou NATO, ktorá na svojom území zažila najväčší počet teroristických útokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet