Na hlavný obsah

Svojím baletom vyvolal škandál. Posmrtne získal aj cenu Grammy

Ruský skladateľ Stravinskij sa narodil pred 140 rokmi.

Svojím baletom vyvolal škandál. Posmrtne získal aj cenu Grammy
Ruský skladateľ Igor Stravinskij (1962). Foto: commons.wikimedia.org

Do hudobného diania vstúpil Igor Fiodorovič Stravinskij na začiatku 20. storočia. Jeho balet Svätenie jari ovplyvnil mnohých popredných skladateľov a je jedným z najznámejších v klasickom repertoári.

Časopis Time zaradil Stravinského medzi 100 najvplyvnejších osobností 20. storočia a v roku 1987 dostal posmrtne cenu Grammy za prínos hudbe. Od narodenia avantgardného hudobného skladateľa uplynulo v piatok (17. 6.) 140 rokov.

Igor Fiodorovič Stravinskij sa narodil 17. júna 1882 v mestečku Oranienbaume neďaleko Petrohradu v rodine speváka, sólistu Mariinského divadla Fiodora Ignatieviča Stravinského. Jeho matka Anna Kirilovnna Cholodovskaja hrala na klavíri. O hudbu sa aj on zaujímal od malička.

Igor Stravinskij.Foto: commons.wikimedia.org
Foto: commons.wikimedia.org

Napriek rodinnému prostrediu si však jeho otec neželal, aby sa venoval profesionálne hudbe a poslal ho na štúdium práva na Petrohradskú univerzitu.

Hudba však bola čoraz silnejšia a keď sa v roku 1902 bližšie zoznámil s rodinou popredného ruského skladateľa a pedagóga Nikolaja Rimskeho-Korsakova bolo rozhodnuté. Skladateľ sa ujal Stravinského, začal mu dávať súkromné lekcie a pod jeho vedením skomponoval v roku 1906 aj svoje prvé diela.

Už v prvých skladbách Stravinského sa prejavili umelecké prvky hudobného impresionizmu a symbolizmu. Napríklad v orchestrálnej fantázii Ohňostroj, v balete Vták Ohnivák či lyrickej opernej rozprávke Slávik.

Škandalózna premiéra

Avšak dielo, ktorým ešte vtedy mladý skladateľ otriasol hudobným svetom, sa stal legendárny balet Svätenie jari s podtitulom Obrazy z pohanskej Rusi. Komponoval ho v rokoch 1911 až 1913 na podnet Sergeja Ďagileva, svojho priateľa, ktorý viedol svetoznámy súbor Ruský balet v Paríži.

Premiéra baletu sa odohrala 29. mája 1913 v divadle Champs Elyssées. Parížske publikum prijalo dielo s veľkou nevôľou – šokoval ich barbarský námet i novátorská hudba.

Novátorstvo nestrávili nielen poslucháči, ale ani interpreti. Dirigent premiérového uvedenia baletu Pierre Monteaux mal pri prvom zoznámení sa s dielom podľa vlastných slov chuť ujsť. Samotného autora vyhnali posmešky i pokriky publika za kulisy.

Táto premiéra sa zapísala do histórie ako jeden z najväčších škandálov v dejinách hudby. V súčasnosti patrí balet Svätenie jari, ktorý čerpá námet z mytológie, medzi najhranejšie Stravinského diela.

Bohatá a rôznorodá tvorba

Stravinskij skomponoval vyše 120 skladieb všetkých hudobných foriem – opery, symfonické a baletné diela, oratóriá, kantáty, omše. Ovplyvnený hudobným klasicizmom skomponoval okrem iných diel aj Symfóniu v C, balet Bozk víly alebo operu Osud zhýralca.

Jeho vrcholnými neoklasicistickými dielami sú Žalmová symfónia a opera-oratórium Kráľ Oidipus. K dielam seriálneho tvorivého obdobia, ktorému sa venoval po usadení v Spojených štátoch, patrí napríklad skladba Monumentum pro Gesualdo.

Stravinskij bol umelcom, ktorý patril celému svetu. Narodil sa v cárskom Rusku. Na začiatku roku 1914, pred vypuknutím prvej svetovej vojny, odišiel s rodinou do Švajčiarska. Od roku 1920 žil prevažne v Paríži, v roku 1934 prijal francúzske štátne občianstvo.

Po začatí druhej svetovej vojny sa rozhodol žiť v USA, v roku 1945 získal americké občianstvo.

Jedna z ikon hudobného života 20. storočia, skladateľ a dirigent Igor Fiodorovič Stravinskij zomrel 6. apríla 1971 v New Yorku vo veku 88 rokov. Miesto posledného odpočinku, tak ako si to želal, našiel v Benátkach na cintoríne San Michele in Isola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet