Na hlavný obsah

Takmer trom miliónom ľudí v Šanghaji hrozí ďalší lockdown

Mesto nedávno zmiernilo opatrenia.

Takmer trom miliónom ľudí v Šanghaji hrozí ďalší lockdown
Muži s ochrannými rúškami prechádzajú cez križovatku v čínskom Šanghaji. Foto: TASR/AP

Šanghajská štvrť Min-chang, ktorá je domovom 2,7 milióna ľudí, bude podľa informácií miestnych úradov v sobotu (11. 6.) uzavretá kvôli hromadnému testovaniu.

V Šanghaji a Pekingu vo štvrtok (9. 6.) opätovne vyhlásili covidovú pohotovosť, pričom v hlavnom meste sa opäť uzavreli zábavné podniky. Informuje o tom agentúra Reuters.

Obe veľkomestá nedávno zmiernili plošné protiepidemické obmedzenia po tom, ako klesol počet nových prípadov infekcie koronavírusu. Čína sa však aj naďalej drží politiky nulovej tolerancie proti covidu, ktorej cieľom je čo najskôr izolovať ohniská výskytu.

Zmiernenie obmedzení

„Uzavretie sa zruší po odobratí vzoriek,“ uviedli úrady k plánovanému sobotňajšiemu lockdownu v Šanghaji. Nezverejnili pritom konkrétny čas ani dátum znovuotvorenia. Vo vyhlásení tiež nie je, aké opatrenia sa zavedú, ak odhalia pozitívnych.

V rámci prísneho čínskeho prístupu ku covidu vo všeobecnosti platí, že všetci pozitívne testovaní na koronavírus sa musia izolovať spolu so svojimi blízkymi kontaktmi. Často sa teda stáva, že sú v karanténe celej budovy alebo komunity, kde pozitívne testovaný človek žije.

Mesto Šanghaj minulý týždeň zmiernilo množstvo obmedzení, ktoré platili od marca, keď Čína bojovala s najhoršou vlnou covidu za posledné dva roky. V lockdowne bola dva mesiace väčšina z 25 miliónov obyvateľov.

Aj keď v stredu úrady informovali o zmiernení epidemických opatrení, samotný lockdown sa nezrušil. Šanghaj vo štvrtok (9. 6.) oznámila deväť nových miestnych prípadov infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet