Na hlavný obsah

Tatranské potoky oživia pstruhy potočné, postupne ich vypustia do bystrín

Sú pripravené na život vo voľnej prírode

Oživiť tatranské potoky po dlhej zime majú tisíce pstruhov potočných. Vychovali ich vo Východnej a postupne ich vypustia do horských bystrín Tatranského národného parku.

Vyrástli síce v zajatí, ale vo vode z Bieleho Váhu, ktorá pramení pod Kriváňom. Dnes dosahujú dĺžku desať centimetrov a aj keď každý váži sotva tri gramy, sú pripravené na život vo voľnej prírode.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vylovili sme 10 000 kusov pstruha potočného. Zarybňuje sa hlavne z toho dôvod, aby sa tie pôvodné ryby revitalizovali v potokoch, keďže je veľký úbytok rýb. Tak sa snažíme zachovať pôvodné druhy,“ vysvetlil vedúci Strediska genofondu rýb Východná Peter Kriššák.

Celý proces – od vyliahnutia po vypustenie – trvá približne pol roka. Vraj je to niečo podobné, ako vypestovať a vysadiť strom.

„Pstruha potočného vytierame v októbri, ikry uložíme do vložiek a potom sa vyliahnu niekedy v decembri cez sviatky,“ uviedol technik zo Strediska genofondu rýb Východná Pavel Vechter.

Na štítoch sa už veľká časť snehu roztopila, voda v horských bystrinách už teda nie je taká ľadová a tok je pokojnejší. Ryby neutrpia teplotný šok, budú životaschopnejšie a viac ich prežije.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko