Na hlavný obsah

Terorista z Paríža Salah Abdeslam dostal doživotie

Ako jediný z útočníkov prežil.

Terorista z Paríža Salah Abdeslam dostal doživotie
Na umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Francúzsky súd v stredu (29. 6.) odsúdil na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia Salaha Abdeslama, jediného preživšieho zo strojcov teroristických útokov v Paríži v roku 2015.

Z terorizmu okrem neho predtým uznal vinnými tiež ďalších 18 obžalovaných. Pri atentátoch na hudobný klub Bataclan a ďalšie miesta v Paríži zomrelo 13. novembra 2015 až 130 ľudí.

Súd v stredu vyniesol rozsudok nad všetkými 20 mužmi súdenými za vtedajšie teroristické útoky. Hlavný podozrivý Abdeslam bol uznaný vinným z terorizmu a vraždy, uviedol sudca Jean-Louis Peries. Abdeslama súd poslal na doživotie do väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, čo je trest, ktorý bol do dnes vo Francúzsku udelený iba štyrikrát.

Všetci obžalovaní okrem jedného, Farida Kharkhacha, boli uznaní vinnými vo všetkých bodoch obžaloby, vrátane terorizmu. Kharkhacha uznal súd vinným zo zločineckého spolčenia za účelom podvodu.

Je jediným preživším útočníkom

Francúz marockého pôvodu Abdeslam je jediný preživší zo skupiny teroristov, ktorí 13. novembra 2015 zaútočili v Paríži na hudobný klub Bataclan a na ďalšie miesta v hlavnom meste a na jeho predmestí Saint-Denis.

Sedem samovražedných atentátnikov zomrelo pri útokoch, ku ktorým sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Proces sa začal vlani na jeseň, trval desať mesiacov.

Abdeslam na začiatku procesu hrdo vyhlásil, že je „vojakom“ Islamského štátu. Neskôr sa však spoločne s niektorými ďalšími obžalovanými ospravedlnil obetiam a pozostalým. Pri poslednom vypočutí tvrdil, že urobil chyby, ale nie je vrah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet