Na hlavný obsah

Tisíce ľudí protestovali v Mníchove za boj proti klimatickej zmene

V Bavorsku v nedeľu začína samit G7.

Tisíce ľudí protestovali v Mníchove za boj proti klimatickej zmene
Policajná potýčka s demonštrantmi počas protestu pred stretnutím G7 v nemeckom Mníchove. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa v sobotu (25. 6.) zúčastnili na protestnom pochode v nemeckom meste Mníchov s cieľom apelovať na lídrov priemyselne najrozvinutejších krajín skupiny G7, aby sa viac zasadzovali za boj proti klimatickej zmene. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Podľa organizátorov demonštrácie, medzi ktorými je okolo 15 mimovládnych organizácií, prišlo na akciu v hlavnom meste Bavorska približne 6 000 ľudí. Polícia však účasť odhadla len na 4 000 osôb. Organizátori pôvodne počítali s tým, že protest príde podporiť zhruba 20 000 ľudí. „Máme len jednu planétu,“ znel nápis na jednom z plagátov.

Ťažiskovými požiadavkami demonštrantov sú podľa denníka Die Welt ukončenie používania fosílnych palív, zachovania rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov, sociálna spravodlivosť na planéte a boj proti hladu vo svete.

Krajiny G7 podľa protestujúcich nesú zodpovednosť za vyhrocovanie celosvetových spoločenských a ekologických kríz.

Predstavitelia skupiny G7 – Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska a Japonska sa zídu na samite na zámku Elmau v Bavorských Alpách v nedeľu (26. 6.).

Lídri G7 budú rokovať o vojne na Ukrajine, klimatickej zmene, energetických otázkach a prehlbujúcej sa potravinovej kríze. Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vo videopodcaste poznamenal, že invázia ruských síl má vplyv aj na stúpajúce ceny potravín, plynu a energií.

Na samit G7, ktorý potrvá do utorka (28. 6.), bude dohliadať zhruba 18 000 príslušníkov polície. Cieľom posilnenej prítomnosti poriadkových síl je predísť násilným potýčkam, aké sa konali v roku 2017 na samite G20 v Hamburgu.

Na pokojný priebeh protestov vyzvala aj ministerka vnútra Nancy Faeserová. V sobotu popoludní došlo podľa slov reportéra DPA po zadržaní jedného demonštranta k stretom s políciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet