Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Madride protestovali proti NATO, žiadali rozpustenie Aliancie

Tento týždeň sa v meste koná samit.

Tisíce ľudí v Madride protestovali proti NATO, žiadali rozpustenie Aliancie
Protest proti NATO v Madride. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí demonštrovali v nedeľu (26. 6.) v španielskom meste Madrid, kde sa budúci týždeň uskutoční samit Severoatlantickej aliancie. Požadovali „rozpustenie NATO“ a uzavretie amerických vojenských základní v Španielsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Na transparentoch sa objavili nápisy, ako napríklad „Nie NATO, nie vojne, za mier“. Účastníci protestného pochodu kritizovali okrem iného zvyšovanie výdavkov na armádu. DPA si všíma, že sa však vôbec nevenovali odsúdeniu ruskej vojny na Ukrajine.

Podľa oficiálnych údajov sa na proteste zhromaždilo okolo 2 200 ľudí, organizátori udávajú 30 000 demonštrantov. Zhromaždenie, na ktoré dohliadalo množstvo policajtov, prebehlo pokojne.

Na mieste boli tiež zástupcovia vládnej krajne ľavicovej strany Spoločne môžeme (Unidas Podemos), ktorá je koaličným partnerom socialistov (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza.

Ako pripomína DPA, Unidas Podemos sa v roku 2015 síce vzdali požiadavky vystúpenia Španielska z NATO, avšak k Aliancii zastávajú naďalej kritický postoj.

Budúcnosť NATO

Budúci štvrtok (30. 6.) sa mala konať ďalšia demonštrácia odporcov NATO, avšak španielska vláda ju z bezpečnostných dôvodov zakázala. Hovorca rezortu vnútra však poznamenal, že dosiaľ v súvislosti s nadchádzajúcim samitom neidentifikovali žiadnu bezpečnostnú hrozbu.

Počas samitu NATO v dňoch 29. – 30. júna, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia z približne 40 krajín, v uliciach španielskej metropoly Madrid nasadia viac než 10 000 príslušníkov ozbrojených zložiek.

Členovia Aliancie sa majú zaoberať aj žiadosťou Fínska a Švédska o prijatie do NATO. Obe severské krajiny o členstvo v NATO požiadali v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine.

Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga by sa štáty na samite mali dohodnúť na balíku pomoci pre Ukrajinu, ktorý Kyjevu pomôže prejsť zo starých sovietskych zbraní na štandardné vybavenie Severoatlantickej aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet