Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v USA žiadali sprísnenie pravidiel pre držanie strelných zbraní

Cieľom je zvýšiť tlak na vedenie krajiny.

Tisíce ľudí v USA žiadali sprísnenie pravidiel pre držanie strelných zbraní
Na snímke protest vo Washingtone proti strelným zbraniam. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa v sobotu (12. 6.) vo Washingtone i ďalších mestách po celých Spojených štátoch zišli na zhromaždeniach, ktorých cieľom je zvýšiť tlak na vedenie krajiny, aby prijalo opatrenia na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní.

Ako poznamenala agentúra AFP, organizátori a aktivisti zhromaždení vo svojich príhovoroch vyjadrovali presvedčenie, že nedávne prípady masovej streľby v USA – napr. v meste Uvalde v štáte Texas či v Buffale v štáte New York – by mali Kongres prinútiť, aby konal.

Protestu sa zúčastnili aj ľudia, ktorí zažili streľbu v školách alebo na iných verejných miestach.

Hlavnou prekážkou sú senátori

Rečníci na podujatí vo Washingtone vyzývali senátorov, ktorí sú považovaní za hlavnú prekážku pri prijímaní zákonov, aby konali. Inak im „hrozí, že budú odvolaní z funkcie, najmä vzhľadom na šok, ktorý americký národ prežíva“ po tom, ako bolo 24. mája na základnej škole v texaskej meste Uvalde zabitých 19 detí a dve učiteľky.

„Ak naša vláda nedokáže urobiť nič, aby zabránila zabitiu 19 detí, ich zavraždeniu vo vlastnej škole, je čas zmeniť tých, čo sú  vo vláde,“ povedal David Hogg. Ten v roku 2018 prežil streľbu na strednej škole v Parklande na Floride, kde vtedy zahynulo 17 študentov a zamestnancov.

Protest vo Washingtone. ZDROJ: TASR/AP

Yolanda Kingová, vnučka Martina Luthera Kinga mladšieho, vo svojom prejave upozornila, že „…tentoraz tu nejde o politiku. Ide o morálku. Nie o pravicu a ľavicu, ale o dobro a zlo, a to neznamená len myšlienky a modlitby. Znamená to odvahu a činy“.

Biden podporil protesty

Prezident USA Joe Biden, ktorý bol v čase začiatku washingtonského zhromaždenia v Kalifornii, povedal, že jeho odkaz demonštrantom znie: „Pokračujte v pochodoch“.

„Pripájam sa k vám a opakujem svoju výzvu Kongresu: urobte niečo,“ napísal prezident na sociálnej sieti. Dodal, že je „mierne optimistický“, pokiaľ ide o legislatívne rokovania o riešení násilia páchaného strelnými zbraňami.

AFP pripomenula, že Biden nedávno predniesol emocionálny prejav k národu, v ktorom vyzval na prijatie niekoľkých opatrení. Tiež zvýšenia vekovej hranice pre nákup útočných zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet