Na hlavný obsah

Topenie ľadovcov umožní nové námorné trasy

Zníži tiež vplyv Ruska, no pre klímu je rozhodne zlým javom.

Topenie ľadovcov umožní nové námorné trasy
Grónsky ľadovec na ilustračnej snímke. Foto: SITA/AP

Topenie ľadového príkrovu v Arktíde spôsobené globálnou zmenou klímy umožní ekologickejšiu lodnú dopravu a zníži vďaka novým námorným trasám vplyv Ruska. Podľa štúdie vedcov z americkej Brownovej univerzity a univerzity v Maine budú nákladné lode môcť vďaka odľadneniu využívať kratšie a priamejšie trasy, čo zníži emisie.

Odborníci zdôraznili, že topenie ľadu je rozhodne zlou správou pre klímu aj ekosystémy, nové možnosti v doprave ale môžu rýchlo zmeniť súčasný stav, keď severnú morskú cestu z väčšej časti kontroluje Rusko.

Štúdia zverejnená v odbornom magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pracuje s predpokladom, že Arktída bude okolo roku 2035 v letných mesiacoch takmer ľadová. Ďalšie odľadňovanie potom do roku 2065 výrazne zvýši možnosti lodnej navigácie v arktických medzinárodných vodách. Plavidlá nebudú musieť využívať ruskú severnú námornú cestu.

„Neexistuje scenár, v ktorom by topenie ľadu v Arktíde predstavovalo dobrú správu. Ale poľutovaniahodnou skutočnosťou je, že ľad už teraz ustupuje, otvárajú sa nové cesty. My musíme kriticky zvážiť, aké to má právne, ekologické a geopolitické súvislosti,“ uviedla šéfka výskumného tímu Amanda Lynchová.

Arktické lodné cesty sú o 30 až 50 percent kratšie ako plavby, pri ktorých sa využíva Suezský a Panamský prieplav, a lode tak skrátia cestu o 14 až 20 dní. Znamená to podstatnú úsporu nákladov, paliva aj zníženie emisií až o štvrtinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet