Na hlavný obsah

Trump bol po prehre vo voľbách údajne odtrhnutý od reality

Zistilo sa to pri vyšetrovaní vo výbore Kongresu.

Trump bol po prehre vo voľbách údajne odtrhnutý od reality
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Najbližší poradcovia Donalda Trumpa vo volebnej kampani, vrcholní predstavitelia americkej vlády a dokonca aj jeho rodina vyvracali pred 6. januárom 2021 jeho falošné tvrdenia o podvode v prezidentských voľbách v novembri 2020, ale porazený prezident „sa zdal odtrhnutý od reality“ a držal sa čudných teórií, ktoré ho údajne oprávňujú byť ďalej pri moci.

Takéto výpovede zazneli v pondelok (13. 6.) pred výborom Snemovne reprezentantov, vyšetrujúcim útok na sídlo Kongresu. Informovala o tom v utorok (14. 6.) tlačová agentúra AP.

Podľa svedectiev republikán Trump ignoroval údaje svojho vlastného volebného tímu, podľa ktorých demokrat Joe Biden získaval v prezidentských voľbách jeden americký štát za druhým a Trump sa namiesto prijatia porážky uchyľoval ku konšpiračným teóriám či žalobám na súdoch a dokonca sa sám vyhlásil za víťaza volieb.

Trumpove „veľké lži“ o podvodoch vo voľbách sa stupňovali a vyústili do výziev na protestné pochody. Trumpovi podporovatelia zareagovali a 6. januára 2021 sa zišli vo Washingtone – potom na príkaz vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu, aby zablokovali Bidenovo víťazstvo vo voľbách, píše AP.

Všetkému veril

„Začal byť odtrhnutý od reality a veril všetkým tým veciam,“ povedal o Trumpovi pred výborom bývalý minister spravodlivosti William Barr. Tvrdenia o volebnom podvode vyhlásil za „hlúposti“, „klamstvo“ a „idiotské reči“ a podal demisiu. „Nechcel som byť toho súčasťou,“ vysvetlil.

Svedkovia, ktorí v pondelok vypovedali, boli väčšinou republikáni. Opisovali, ako Trump odmietal ich rady, aj rady vlastnej rodiny. Ľudia okolo neho sa rozdelili na „normálnu skupinu“ a na skupinu jeho blízkeho priateľa Rudyho Giulianiho – Trump si vybral tú druhú.

Zať Jared Kushner sa pokúšal Trumpa odpútať od Giulianiho a zvláštnych teórií o volebnom podvode. Prezident sa však nedal ovplyvniť.

Pri vzbure Trumpových podporovateľov, ktorí 6. januára vtrhli do Kongresu, a po nej zomrelo celkovo deväť ľudí, vrátane Trumpovho priaznivca smrteľne postreleného políciou Kapitolu.

Ďalších vyše 800 ľudí bolo zatknutých a členovia dvoch extrémistických zoskupení boli obžalovaní z protištátnej činnosti, keďže údajne zohrali hlavnú úlohu pri útoku na Kongres. Ide o zriedkavo využívané znenie obžaloby.

Exprezident to popiera

 Bývalý americký prezident kritizoval vyšetrovanie útoku jeho priaznivcov na Kapitol z vlaňajšieho 6. januára, ktoré vedie výbor Snemovne reprezentantov, a označil to za „výsmech spravodlivosti“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa AFP Trump v 12-stranovom rozháranom liste napísal, že namiesto zameriavania sa na väčšie problémy krajiny predvádza výbor vedený demokratmi „súdnu frašku“ a dúfa, že tak odvráti pozornosť amerického ľudu „od veľkej bolesti, ktorú zažíva“.

„Demokrati vytvorili príbeh o 6. januári, aby odvrátili pozornosť od oveľa väčšej a oveľa dôležitejšej pravdy – že voľby 2020 boli zmanipulované a ukradnuté,“ uviedol v liste Trump, ktorý v utorok oslavuje 76. narodeniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet