Na hlavný obsah

Turecko podľa fínskeho prezidenta súhlasí, aby sa Švédsko a Fínsko pridali k NATO

Krajiny podpísali memorandum.

Turecko podľa fínskeho prezidenta súhlasí, aby sa Švédsko a Fínsko pridali k NATO
Ilustračná snímka - fínska a švédska vlajka. Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Fínsky prezident Sauli Niinistö podľa agentúry Reuters povedal, že Turecko súhlasilo so vstupom Fínska a Švédska do NATO.

Prelom na madridskom samite Aliancie podľa Niinistöa prišiel po tom, ako táto trojica krajín podpísala spoločné memorandum, ktoré rieši obavy Turecka zo vstupu oboch škandinávskych krajín do Severoatlantickej aliancie.

Šéf NATO Jens Stoltenberg v Madride potvrdil, že Turecko upustilo od svojich výhrad proti vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Všetky tri krajiny podpísali spoločné memorandum, ktoré reaguje na výčitky Ankary proti vstupu Švédska a Fínska do NATO.

Po dohode s Tureckom NATO „pozve“ obe severské krajiny, aby sa k nemu pripojili, potvrdil na utorkovej (28. 6.) tlačovej konferencii Stoltenberg skoršie vyjadrenie fínskeho prezidenta Niinistöa.

Vstup Švédska a Fínska do NATO budú musieť tiež schváliť parlamenty tridsiatich existujúcich členských krajín Aliancie.

Krajiny chystajú spoluprácu

Turecko svoje výhrady proti vstupu Švédska a Fínska stiahlo po tom, ako v Madride po niekoľkých hodinách rokovaní ministri zahraničia troch krajín podpísali spoločné memorandum. „Týka sa tureckých obáv, vrátane tých v súvislosti vývozov zbraní a boja proti terorizmu,“ povedal novinárom Stoltenberg.

Podľa úradu tureckého prezidenta Švédsko a Fínsko dali Ankare sľub, že podniknú konkrétne kroky vo veci vydania ľudí obvinených v Turecku z terorizmu. Krajiny tiež budú v záujme boja proti terorizmu zdieľať informácie tajných služieb, uviedla kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

O vstup do NATO požiadali Švédsko a Fínsko v máji v reakcii na zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe po ruskej invázii na Ukrajinu. „Rusku sa dostane viac NATO na jeho hraniciach,“ poznamenal k tomu Stoltenberg.

Ankara doteraz tvrdila, že s rozšírením Aliancie nesúhlasí, pretože Švédsko a Fínsko údajne podporujú teroristické organizácie. Tými Turecko myslí napríklad Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je na zozname teroristických organizácií USA aj EÚ, ale tiež kurdské oddiely YPG, ktoré západné krajiny podporovali v boji proti organizácii Islamský štát.

Ankare tiež prekážalo obmedzenie predaja zbraní, ktoré oba škandinávske štáty proti Turecku zaviedli pred niekoľkými rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet