Na hlavný obsah

Turecko žiada, aby Švédsko a Fínsko vydali 33 osôb, ktoré podozrieva z terorizmu

Majú mať väzby na Kurdov a Gülena.

Turecko žiada, aby Švédsko a Fínsko vydali 33 osôb, ktoré podozrieva z terorizmu
Na ilustračnej snímke žena pred tureckou vlajkou. Foto: Pixabay.com

Turecko v stredu (29. 6.) požiadalo Švédsko a Fínsko o vydanie 33 osôb. Tie Ankara podozrieva z terorizmu v súvislosti s údajnými väzbami na Kurdskú stranu pracujúcich (PKK) a organizáciou klerika Fethullaha Gülena.

Stalo sa tak deň po tom, ako Turecko podpisom spoločného memoranda upustilo od svojich predchádzajúcich výhrad. Tie malo proti vstupu oboch severských krajín do Severoatlantickej aliancie.

„Budeme sa usilovať o vydanie teroristov z príslušných krajín v rámci novej dohody,“ citovala turecká televízia NTV ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga. Ten odkazoval na memorandum, ktoré v utorok (28. 6.) podpísali ministri zahraničia Turecka, Švédska a Fínska.

V ňom sa okrem iného uvádza, že dvojica škandinávskych krajín sa „bude zaoberať doteraz nevybavenými žiadosťami Turecka o deportáciu či vydanie podozrivých z terorizmu“.

Turecko blokovalo vstup Švédska a Fínska do NATO pre obvinenie, že ukrývajú príslušníkov oboch hnutí. Dnešná žiadosť je podľa tureckých médií prvým testom, či sa dohoda bude dodržiavať.

„Podľa novej dohody požiadame Fínsko o vydanie šiestich členov PKK a šiestich členov FETÖ. Švédsko o vydanie desiatich členov FETÖ a jedenástich členov PKK,“ uviedol Bozdag.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet