Na hlavný obsah

Ukrajina a Poľsko podpísali osem memoránd o spolupráci

Rusko sa bojí našich vzťahov, tvrdí Morawiecki.

Ukrajina a Poľsko podpísali osem memoránd o spolupráci
Na ilustračnej snímke zľava vlajky Poľska a Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Ukrajiny a Poľska podpísali v stredu (1. 6.) osem memoránd o vzájomnej spolupráci týkajúcej sa viacerých oblastí. Ide napríklad o cezhraničnú spoluprácu či pomoc pri obnove Ukrajiny. Oznámili to v stredu v Kyjeve ukrajinský premiér Denys Šmyhal a poľský Mateusz Morawiecki po rokovaní oboch vlád. Informovala agentúra PAP.

Morawiecki uviedol, že podpísanie týchto memoránd by mohlo viesť k „novej zmluve“ o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou. Tieto dokumenty sú podľa neho „predbežnou fázou úplne inej spolupráce.. Takej, akú Ukrajina ešte nemala so žiadnou inou krajinou“.

„Dohodli sme sa na posilnení cezhraničnej spolupráce medzi Ukrajinou a Poľskom,“ povedal Šmyhal. Dodal, že Varšava prisľúbila Kyjevu podporu pri zrušení ciel a pristúpení k dohovoru o spoločnom tranzite.

Ukrajinský premiér spresnil, že podpísané memorandá sa týkajú spolupráce v oblasti energetiky, obrany, cezhraničných a colných otázok, ekológie, regionálnej politiky a tiež o pomoci pri obnove Ukrajiny. „Myslím si, že Rusko sa čoraz viac bojí vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou,“ povedal zase Morawiecki.

Poľský premiér tiež uviedol, že Poľsko a Ukrajina majú spoločne obrovský potenciál. „Tento potenciál si všimli v Kremli, keďže naša spolupráca v týchto veľmi ťažkých časoch tak rýchlo narastá,“ dodal.

Stredajšie stretnutie medzi poľskou a ukrajinskou vládou bolo prvým medzivládnym rokovaním, ktoré sa na Ukrajine uskutočnilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, píše agentúra PAP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet