Na hlavný obsah

Ukrajina symbolicky podala proti Rusku sťažnosť na ESĽP

Tento krok nemá šancu na zásadný úspech.

Ukrajina symbolicky podala proti Rusku sťažnosť na ESĽP
Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESLĽP) v Štrasburgu. Foto: TASR

Ukrajina urobila symbolický krok – vo štvrtok (23. 6.) oznámila, že oficiálne podala sťažnosť proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Žiada, aby nariadil ukončiť „masové a hrubé porušovanie ľudských práv“ silami Moskvy počas vojny na Ukrajine.

Tento krok nemá šancu na zásadný úspech vzhľadom na to, že ruský parlament schválil 7. júna dva návrhy zákonov. Tie ukončujú platnosť jurisdikcie tohto súdu v Rusku.

Ukrajinské ministerstvo spravodlivosti v oznámení uviedlo, že invázia Ruska na Ukrajine je na základe Európskeho dohovoru o ľudských právach ilegálna.

„Žiadame súd, aby vyhlásil, že Rusko je vinné z toho najodpornejšieho, najzávažnejšieho a najvytrvalejšieho porušovania dohovoru, aké sa kedy na tento súd dostalo, a žiadame súd, aby priniesol zadosťučinenie v rovnako bezprecedentnom rozsahu,“ dodáva sa v ukrajinskom oznámení.

Sťažnosť sa týka prvého obdobia vojny, od 24. februára do 7. apríla, keď Rusko stiahlo svoje pozemné sily z okolia Kyjeva a ďalších miest na severe Ukrajiny.

Nasledujúce sťažnosti budú pokrývať neskoršie udalosti, uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Moskva popiera obvinenia Ukrajiny a západných vlád, že počas vojny sa dopúšťa porušovania ľudských práv.

Medzinárodný súdny dvor (MSD), hlavný súdny orgán OSN pre spory medzi štátmi, v marci Rusku nariadil, aby zastavilo vojenské operácie na Ukrajine, a vyhlásil, že je hlboko znepokojený použitím sily zo strany Moskvy.

MSD takto reagoval na sťažnosť Ukrajiny, ktorá ju podala krátko po začatí vojny, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet