Na hlavný obsah

Ukrajina zadržala vládnych činiteľov podozrivých zo špionáže pre Rusko

Mali dostávať tisícové odmeny.

Ukrajina zadržala vládnych činiteľov podozrivých zo špionáže pre Rusko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina zadržala vysokopostaveného vládneho činiteľa a predstaviteľa podnikateľskej sféry, ktorí sú podozriví z členstva v ruskej špionážnej sieti. V noci na stredu to oznámila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), píše agentúra Reuters.

SBU neuviedla mená podozrivých, no prezradila, že ide o vedúceho pracovníka sekretariátu ukrajinskej vlády a šéfa oddelenia v Obchodnej a priemyselnej komore.

V príspevku na sociálnej sieti Telegram SBU vyhlásila, že vykonala „viacstupňovú špeciálnu operáciu“ s cieľom rozbiť prokremeľskú špionážnu sieť. Dodala, že podozrivé osoby informovali nepriateľa o ukrajinských obranných kapacitách, opatreniach na hraniciach a osobných údajoch príslušníkov ukrajinských bezpečnostných orgánov.

Podľa SBU Rusko platilo vyzvedačom v prepočte 2 000 až 15 000 dolárov, v závislosti od stupňa utajenia a dôležitosti úlohy. Podľa videa, na ktorom obaja podozriví sedia pred ukrajinskou vlajkou a priznávajú sa k dlhodobej tajnej spolupráci s Moskvou, dostali za špionáž finančné odmeny v celkovej výške 27 000 až 33 000 eur. Prvý z nich uviedol, že s Rusmi kolaboroval od roku 2016, druhý od roku 2019.   

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či muži vypovedali dobrovoľne alebo pod nátlakom. Rusko zatiaľ vyhlásenie SBU nekomentovalo.
      
      
         
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet