Na hlavný obsah

Ukrajinci idú späť do oslobodených oblastí. Vidia trosky a vracajú sa im spomienky na bombardovanie

Štáb RTVS sledoval kroky civilistov.

Vojna na Ukrajine nebude mať podľa koordinátora OSN Amina Awada víťaza. Existuje však šanca, že sa vojna skončí, pretože si to ani jedna zo strán viac nebude môcť dovoliť. Hoci civilistov Kyjev vyzýva, aby sa nevracali do oslobodených oblastí, nájdu sa aj takí, ktorí sa domov vracajú hneď, ako je to možné.

Ukrajinci, ktorí ruský útok prežili, často nevedia, ako opäť začať žiť každodennými povinnosťami. Je to aj prípad Nily Zelinskej a jej manžela Eduarda. Obaja sa vrátili do dediny Pošňa neďaleko moldavských hraníc a separatistického regiónu Podnestersko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Manželia museli posledný úsek cesty prejsť pešo. Okolo zničených domov svojich susedov sa im kráčalo ťažko. Na mieste, kde stál ich domov, nezostalo nič, iba trosky.

„Stratili sme všetko. Všetko je prekliate. Celý náš život ide z kopca,“ povedala Ukrajinka Nila. Trosky v nej vyvolali spomienky na bombardovanie.

„Môj manžel mi povedal, že musíme bežať, tak sme bežali. Moje pocity boli také zmiešané, že si nič nepamätám. V hlave som nemala žiadne myšlienky,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet