Na hlavný obsah

Ukrajinci mali v Čiernom mori zasiahnuť ruský remorkér

Ten mal dostať úder pri Haďom ostrove.

Ukrajinské sily v piatok (17. 6.) raketami Harpoon zasiahli v Čiernom mori pri Haďom ostrove ruský remorkér, ktorý prevážal zbrane, muníciu a vojakov, uviedol na sociálnych sieťach gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Podľa gubernátora ide o plavidlo Vasilij Bech. 

Zásah plavidla potvrdili na facebooku tiež ukrajinské námorné sily, v čase vojny ale nemožno správy o vzájomne spôsobených stratách nezávisle overiť. Ruská strana sa k správe zatiaľ nevyjadrila.

„Vasilij Bech sme zasiahli v Čiernom mori pri preprave munície, zbraní a personálu Čiernomorskej flotily,“ oznámili ukrajinské sily. Podľa nich bol na palube raketový systém Tor.

Vasilij Bech bol postavený v astrachanskej lodenici a má výtlak 1 605 ton. Čiernomorská flotila ho používa od roku 2017, spresnila agentúra Unian.

V apríli v Čiernom mori zničili ruský raketový krížnik Moskva, ktorý so svojou asi 500-člennou posádkou býval vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ukrajinskej strany sa loď potopila po tom, ako ju zasiahli protilodné strely Neptún. Rusko ale tvrdí, že sa plavidlo potopilo na rozbúrenom mori po tom, ako ho poškodil výbuch munície a požiar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet