Na hlavný obsah

Ukrajinci zrejme odrážajú ruské útoky pri Severodonecku

Rusko však hlási úspechy.

Ukrajinci zrejme odrážajú ruské útoky pri Severodonecku
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci s národnou vlajkou sedia vo vojenskom vozidle, ktoré prechádza ulicami Severodonecku. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky odrazili ruské útoky na dediny pri meste Severodoneck na východe krajiny, kde obe armády vedú už niekoľko týždňov krvavé boje. Uviedla to v nedeľu (19. 6.) ukrajinská armáda, ktorej vyjadrenie priniesla agentúra AFP.

„Naše jednotky odrazili útok v oblasti Toškivky,“ píše sa v správe ukrajinskej armády na sociálnej sieti. „Nepriateľ ustúpil a preskupuje sa,“ dodala s tým, že zastavili aj postup ruských síl k dedine Orichove.

V sobotu (18. 6.) ukrajinskí predstavitelia informovali o pokračujúcich intenzívnych bojoch v oblasti Severodonecka, ktorý podľa nich z väčšiny, nie však úplne, ovládajú ruské sily.

Severodoneck a Lysyčansk už nespájajú mosty

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v nedeľu (19. 6.) uviedol, že ruská armáda v tejto oblasti neustále dopĺňa svoje jednotky rezervami. V ostreľovanom meste Lysyčansk, ktoré od Severodonecka oddeľuje rieka, podľa neho pokračujú evakuácie. Tie však nie sú možné v samotnom Severodonecku po tom, ako zničili posledný most spájajúci tieto mestá.

Podľa ukrajinských predstaviteľov sa stovky ľudí ukrývajú pred ostreľovaním v chemickom závode Azot v Severodonecku. OSN tento týždeň varovala, že civilistom, ktorí sú stále v meste, dochádza čistá voda a potraviny.

Rusi hlásia úspechy

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho ofenzíva na Severodoneck postupuje úspešne, pričom ruské jednotky dobyli obec Meťolkine na jeho východnom okraji, informovala agentúra Reuters.

„Ozbrojené sily Ruskej federácie naďalej útočia na vojenské ciele na území Ukrajiny,“ povedal hovorca ruského ministerstva obrany. Podľa neho riadenými strelami Kalibr zasiahli veliteľské centrum v Dnepropetrovskej oblasti, kde údajne zahynuli ukrajinskí generáli a dôstojníci vrátane členov generálneho štábu.

Reuters pripomína, že tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť. Hovorca ruského rezortu obrany tiež uviedol, že ruské sily zničili v meste Mykolajiv desať húfnic a 20 vojenských vozidiel, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny, a pri útoku na závod na opravu tankov v Charkove tiež dva salvové raketomety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet