Na hlavný obsah

Ukrajine by mohol pri obnove pomôcť Marshallov plán, zaznelo na Globsecu

Pomohol aj západnej Európe.

Ako by mala vyzerať budúcnosť Ukrajiny a ako z trosiek, ktoré po nej ostali po vpáde Ruska, vybudovať moderný štát? Aj touto témou sa zaoberali európski lídri na konferencii Globsec v Bratislave.

Podľa niektorých odborníkov by mohol byť vzorom Marshallov plán alebo Plán európskej obnovy. Práve ten pomohol západnej Európe po druhej svetovej vojne opäť sa postaviť na nohy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Marshallov plán mal okrem mohutnej hospodárskej pomoci ešte jednu úlohu. Zadržiaval komunizmus. Tentoraz by takzvaný ukrajinský plán zadržiaval Kremeľ. Rusi od začiatku vojny napáchali škody na infraštruktúre aj hospodárstve, ktoré sa dajú len ťažko spočítať.

„Tie čísla sú strašné. Je to najmä pre to, že ruská armáda sa nespráva ako klasické vojsko. Ničia úplne všetko. Vrátane domov či fabrík. Okrem toho, samozrejme, ešte aj kradnú našu úrodu,“ povedal Taras Kačka, zástupca ukrajinského ministra hospodárstva.

Úspech Marshallovho plánu spočíval okrem iného v tom, že USA poskytli Európe potrebné technológie a zdroje, aby sa starý kontinent mohol rozvíjať sám. Financovali to najmä pomocou grantov.

„Súčasťou riešenia je urobiť si štruktúru, ako treba pomáhať. Na prvom mieste sú granty, ktoré musí medzinárodné spoločenstvo poskytnúť,“ vysvetlil Arup Banerji, riaditeľ Svetovej banky pre východnú Európu.

Tie si však mnoho krajín nemôže dovoliť. A tak prichádzajú na rad pôžičky, ktoré musia zohľadniť situáciu Ukrajincov. Pomoc tiež nemôže byť bezhlavá, hoci Ukrajinci momentálne potrebujú všetko a hneď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko