Na hlavný obsah

Ukrajinským utečencom už nebude vyplácať dávky štát, kompetencia sa presunie inde

Štát môže predísť podvodom, hovorí Krajniak.

Hoci odídenci z Ukrajinci dostali od štátu posledné dávky, o pomoc v hmotnej núdzi neprídu. Po novom ju budú vyplácať medzinárodné organizácie. Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) Slovensko ušetrí milióny eur a predíde sa aj možným podvodom.

Príspevky Ukrajincom doposiaľ vyplácali úrady práce. Počas uplynulých dvoch mesiacov vybavili asi 22 300 dávok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudia, s ktorými pracujeme aj v mobilných tímoch, v ubytovniach, využívajú tieto dávky. Aj sa nás pýtajú, kde si to môžu vybavovať,“ hovorí Zuzana Aly, koordinároka psychosociálnej podpory Tenenet.

Od júna prichádza zmena. Za mesiac máj už budú odídencom dávky vyplácať medzinárodné organizácie.

„Pre štát to znamená úsporu miliónov eur. Pre odídencov z Ukrajiny to neznamená nič iné než to, že dostávajú teraz informáciu o ukončení vyplácania dávok v hmotnej núdzi. A to s informáciou, akým spôsobom im budú tieto dávky vyplácať prostredníctvom UNHC, UNICEF-u, Medzinárodnej organizácie pre migráciu a prostredníctvom Červeného kríža,“ vysvetlil Krajniak.

Podľa ministra môže štát aj takýmto spôsobom predísť možným podvodom. Výška podpory pre odídenca z Ukrajiny je 80 eur. Dieťa do troch rokov bude mať nárok na 160 eur a staršie deti do 18 rokov na 60 eur. Maximálne môže rodina dostať 380 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko